Retsudvalget 2011-12
REU Alm.del
Offentligt
1150380_0001.png
1150380_0002.png
Administrationsafdelingen
FolketingetRetsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:
24. august 2012Budget- og Planlæg-ningskontoretSagsbeh: Cecilie Maarbjerg QvistSagsnr.: 2012-0030-0931Dok.:515371
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1006 (Alm. del), som Folke-tingets Retsudvalg har stillet til justitsministeren den 3. august 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 1006 (Alm. del) fra Folketingets Retsudvalg:

”Har ministeren en politisk holdning til, hvorvidt der er pro-portionalitet i at give indsatte, der er dømt til udvisning afDanmark efter endt straf ret til at deltage i uddannelse eller an-den beskæftigelse af en art og et så betydeligt omfang, som til-fældet er i dag for indsatte uden en fremtid i Danmark? Vil mi-nisteren i den forbindelse ændre reglerne, så udvisningsdømteafsonere alene kan få adgang til f.eks. sprogundervisning in-ternt i fængslet via brevkursus eller lignende - samt til fag dervurderes at kunne styrke deres integration i deres hjemland ef-ter endt afsoning?”

Svar:

Efter straffuldbyrdelseslovens § 38 har en indsat ret og pligt til at være be-skæftiget ved deltagelse i arbejde, uddannelse eller anden godkendt aktivi-tet. Dette gælder også indsatte, der skal udvises efter endt afsoning. Detfremgår endvidere af straffuldbyrdelseslovens § 39, at valget af beskæfti-gelse i hvert enkelt tilfælde træffes på grundlag af en samlet vurdering afden indsattes forhold, og at der ved valget af beskæftigelse så vidt muligtskal tages hensyn til den indsattes eget ønske og til den indsattes mulighedfor at opnå arbejde eller uddannelse uden for fængslet.Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at i de tilfælde, hvor udvis-ningsdømte ønsker at deltage i undervisning, vil afgørelsen om beskæfti-gelsesplacering således bero på en konkret vurdering, hvor der tages højdefor den enkeltes behov. I de fleste tilfælde vil undervisning og uddannelseinden for fag og områder, der kan anvendes, efter at udvisningen er effek-tueret, derfor være særligt relevante. Dette er ofte uddannelser inden forhåndværksfag, undervisning i engelsk m.v. Direktoratet har desuden op-lyst, at der ikke er tilbud om modersmålsundervisning, medmindre hoved-sprogene i indsattes oprindelsesland er tysk eller engelsk.Straffuldbyrdelseslovens regler for uddannelse og beskæftigelse, der somnævnt gælder for alle indsatte, administreres altså på en sådan måde, at dertages udgangspunkt i indsattes behov og ønsker med henblik på at sikrebedst mulig udslusning eller integration i hjemlandet, efter at udvisningener effektueret. Der ses derfor ikke at være behov for ændring af de eksiste-rende regler.
2