Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del
Offentligt
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. 001-07863Den 26. oktober 2012
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 28. september 2012 stillet følgendespørgsmål nr. 443 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Per Clausen (EL).
Spørgsmål nr. 443 (alm. del)
Vil ministeren redegøre for, hvilken dokumentation Miljøstyrelsen har for, athjælpestofferne i Roundup ikke kan trænge ned til grundvandet?Svar
Jeg må gå ud fra, at spørgsmålet er stillet i tilknytning til den franskeundersøgelse, som har været fremme i medierne i de seneste måneder – ogsom har givet anledning til bekymring i forhold til giftighed af et Roundupprodukt med glyphosat, som er givet til rotter i drikkevand. Resultaterne fraundersøgelsen giver naturligvis umiddelbart anledning til bekymring, mender er efterfølgende sået alvorlig tvivl om konklusionerne. Den EuropæiskeFødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har set på undersøgelsen ogkonkluderer blandt andet, at man ikke kan drage konklusioner om forskellemellem testgrupperne og kontrolgruppen på basis af det afrapporterede. Derkan derfor ikke på denne baggrund konkludere, at der skulle være tale omsærligt farlige hjælpestoffer.I Danmark har vi tidligere udfaset forskellige hjælpestoffer medhormonforstyrrende effekter.Pesticiderne er udviklet til at bekæmpe bl.a. skadedyr, ukrudt og svampe, hvorforde er potentielt skadelige overfor visse dyr og planter, mens hjælpestoffernetilsættes fx for at gøre pesticiderne blandbare med vand, binde sig til eller trængeind i planter eller for at konservere midlerne. Indtil videre har der ikke væretstillet tilsvarende krav om undersøgelser af hjælpestoffer som til aktivstofferne. Iden nye forordning for pesticider (1107/2009) er det hensigten at etablere ennegativliste for hjælpestoffer. Det betyder, at særligt problematiske hjælpestofferikke kan tillades i pesticidprodukter.Der er ikke fastsat nogen generel grænseværdi i grundvand eller drikkevand forhjælpestoffer. Såfremt der fastsættes grænseværdier ud fra hjælpestoffernessundhedseffekter, vil der være tale om grænser, der generelt ligger meget langtover den politisk fastsatte grænseværdi på 0,1 �g/l for pesticider i grundvand.
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Miljøstyrelsen har ikke oplysninger, der tyder på, at hjælpestofferne i deglyphosat-formuleringer, der er godkendt i Danmark, skulle udgøre en særligrisiko for grundvand med hensyn til at anvende det som drikkevand.
Ida Auken
/
Claus Torp
2