Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del
Offentligt
1174613_0001.png
1174613_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr.Den 5. november 2012
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 27. august 2012 stillet følgendespørgsmål nr. 378 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 378 (alm. del)

Vil ministeren detaljeret redegøre for resultatet af den politianmeldelse afMærsk, som Per Clausen indgav den 15. december 2010, herunder omhvorfor politiet ikke kontaktede den eller de laboranter på Tyra Øst, hvisoplysninger var årsagen til anmeldelsen?

Svar

I forlængelse af foreløbigt svar d. 21. september 2012 følger her endeligtsvar på spørgsmålet. Da spørgsmålet vedrører en politianmeldelse harMiljøministeriet bedt om en udtalelse fra Justitsministeriet til brug forbesvarelse af spørgsmålet. Justitsministeren oplyser:”Justitsministeriet har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet enudtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:”Jeg har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Syd-og Sønderjyllands Politi, som har behandlet den konkrete sag.Syd- og Sønderjyllands Politi har oplyst, at medlem afFolketinget Per Clausen den 15. december 2010 indgavanmeldelse mod Mærsk Olie og Gas A/S for at have udledt formeget olie i strid med miljølovgivningen. Per Clausen anmeldtesamtidig Mærsk Olie og Gas A/S for at have videregivetoplysninger til olieplatforme om, at forsvarets miljøfly var på vejfor at foretage kontrol af platformene, samt for at ledendemedarbejdere i Mærsk Olie og Gas A/S havde presset andremedarbejdere til at ”fuske med” vandprøver. Baggrunden for
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
anmeldelsen var oplysninger i artikler bragt i dagbladet Politikeni december 2010.Syd- og Sønderjyllands Politi har oplyst, at sagen blev forelagtfor Miljøstyrelsen og Trafikstyrelsen med henblik på envurdering af, om der var grundlag for strafferetlig forfølgning afselskabet for overtrædelse af særlovgivningen under derespektive myndigheders områder.Miljøstyrelsen tilkendegav i den forbindelse over for politiet, atstyrelsen ikke var i besiddelse af oplysninger, der bekræftededagbladet Politikens oplysninger om, at der forekom ”fusk med”vandprøver, og at styrelsen ikke i øvrigt ud fra de foreliggendeoplysninger havde vurderet, at der var grundlag for at foretage enpolitianmeldelse af selskabet.Trafikstyrelsen oplyste over for politiet, at der ikke findes reglerinden for luftfartsområdet, der forbyder eller begrænservideregivelse af oplysninger om overflyvninger med miljøfly.Det var derfor styrelsens opfattelse, at der ikke var grundlag forstrafferetlig forfølgning af selskabet.Syd- og Sønderjyllands Politi har oplyst, at politiet herudoverrettede henvendelse til dagbladet Politikens chefredaktør ianledning af sagen, og at chefredaktøren under henvisning tilkildebeskyttelsen afslog at videregive oplysninger med henblikpå identifikation af medarbejdere i selskabet, der ville kunnebidrage til den videre efterforskning i sagen.Syd- og Sønderjyllands Politi besluttede på den baggrund den19. september 2011 at standse efterforskningen i sagen, jf.retsplejelovens § 749, stk. 2. Syd- og Sønderjyllands Politi haroplyst, at Per Clausen ved brev af samme dag blev orienteretherom og om begrundelsen for afgørelsen.Syd- og Sønderjyllands Politi har tilføjet, at der i forbindelse medefterfølgende omtale af sagen i dagbladet Politiken i sommeren 2012 ergengivet oplysninger fra en navngiven tidligere medarbejder hos Mærsk Olieog Gas A/S, og at politiet på den baggrund overvejer, om der er grundlag foryderligere tiltag i sagen.”
Ida Auken
/
Michel Schilling
2