Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del
Offentligt
1158779_0001.png
1158779_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr.Den 21. september 2012
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 27. august 2012 stillet følgendespørgsmål nr. 377 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 377 (alm. del)

Vil ministeren oplyse om de kemikalierester, som udledes med spildevandetfra Mærsks platforme i Nordsøen, herunder hvem der forestårkontrolmålinger heraf, hvilke grænseværdier der er gældende for despecifikke kemikalier, samt i hvilket omfang disse grænseværdieroverholdes?

Svar

Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, der har oplyst følgende:De generelle forhold omkring offshorekemikalier med hensyn til mængder,farlighed og lignende er på siderne 7 og 8 beskrevet i rapporten ”Foreløbigstatus for de danske offshorehandlingsplaner til udgangen af 2010”, der afden tidligere miljøminister blev sendt til Miljøudvalget den 23. juni 2011.Denne rapport vedlægges til orientering.Operatørerne skal ansøge om tilladelse til at anvende og udlede kemikaliertil havet. Der gives kun tilladelse til kemikalier, hvis sammensætning erkendt, og som kemikalieleverandørerne har fået registreret i Produktregistretunder Arbejdstilsynet.For at kunne blive registreret i Produktregistert skal leverandørerne for detprodukt, der ønskes registreret, have fået foretaget test af de økotoksiskeegenskaber (persistens, bio-akkumulerbarhed og toksicitet) ved de enkeltestoffer der indgår i produktet hos et uvildigt laboratorium og rapporteretestresultaterne til Produktregistret.Kemikalieleverandørerne skal til operatøren (f.eks. Mærsk Olie og Gas)oplyse de enkelte kemikaliers sammensætning af enkeltstoffer og disses
./.
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
økotoksiske egenskaber med baggrund i testresultaterne. Ud fra dette kanoperatøren vurdere produktets miljøskadelighed efter det fælles system derhar været brugt i OSPAR siden 2000, og hvori der også indgår”grænseværdier” for disse egenskaber. Disse værdier og systemet somhelhed ajourføres løbende med EU’s kemikalievurderingssystem REACH.Operatørerne indsender sammen med deres ansøgning om brug og udledningaf kemikalier til Miljøstyrelsen oplysninger om egenskaberne for de enkeltekemikalier de ønsker at anvende. Miljøstyrelsen kontrollerer disseegenskaber i forhold til det af leverandøren oplyste til Produktregistret ogkontrollerer operatørens vurdering af kemikaliets miljøskadelighed udtryktsom dets farvekode: sort, rød, gul eller grøn, hvor sort er det mestmiljøskadelige og grønt er uskadeligt.Der arbejdes på at udfase alle de miljøskadelige kemikalier (sorte, røde,gule) med slutmålet om kun at udlede de uskadelige grønne kemikalier.Foreløbigt har man ad den vej i Danmark nået til at have udfaset alle de sorteog 98 % af de røde offshorekemikalier.Miljøstyrelsen modtager årligt 50-100 ansøgninger fra operatørerne. Der ertil aktiviteterne i 2012 foreløbigt (pr. 1. september) givet tilladelse tilanvendelse af mere end 400 forskellige offshorekemikalier.Der gives ikke tilladelse til sorte kemikalier, og kun i begrænset omfang tiludledning af røde kemikalier. I 2010 (de senest verificerede mængder) blevder i den danske del af Nordsøen udledt 7 tons røde, knap 1400 tons gule ogca. 11.000 tons grønne kemikalier../.OSPAR’s fælles retningslinier for vurdering af offshorekemikaliervedlægges som bilag.Om offshorekemikalier henvises der i øvrigt til svaret på spørgsmål 214 fraPer Clausen i Klima-, Energi- og Bygningsudvalget.
Ida Auken
/
Michel Schilling
2