Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del
Offentligt
1158810_0001.png
1158810_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr.Den 21. september 2012
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 27. august 2012 stillet følgendespørgsmål nr. 371 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål nr. 371 (alm. del)

Vil ministeren redegøre for Miljøstyrelsens undersøgelser af, hvordan mansikrer større sikkerhed for analyseresultaterne og får automatiseretprøvetagningen, herunder erfaringerne med de online målere, som er eller erved at blive installeret på platformene, og om det har vist sig muligt atinstallere automatisk plomberet prøveudtagningsudstyr?

Svar

Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, der har oplyst følgende:”Den større sikkerhed for analyseresultaterne er opnået ved at man iudledningstilladelserne for 2012 har præciseret, at det kun eranalyseresultatet for olie-i-vand i den først udtagne prøve afproduktionsvandet, der skal indgå i beregningen af månedsmiddelværdien,som skal være under 30 mg olie/l. Evt. afvigelser herfra skal anføres imånedsrapporten for den pågældende kalendermåned sammen med enforklaring på årsagen til afvigelsen. Hvis der udtages flere prøver, skalanalyseresultaterne for disse fremsendes til Miljøstyrelsen, men resultatetskal ikke indgå i beregningen af månedsmiddelværdien.Prøvetagningstidspunktet skal noteres ned for samtlige prøver.Med hensyn til automatiseret og plomberet prøvetagning bad Miljøstyrelseni forbindelse med udledningstilladelserne for 2011 de danske operatører omen redegørelse for mulighederne for at installere plomberetprøvetagningsudstyr ved de enkelte udledningssteder, til brug for udtagningaf prøver, der efterfølgende kunne analyseres af en af Miljøstyrelsengodkendt 3. part.
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
Danish Operators fremsendte den 15. maj 2011 den ønskede redegørelse. Iredegørelsen hedder det, at det ikke havde været muligt at finde nogensteder, hvor sådant udstyr er installeret og anvendes succesfuldt offshore.I statusrapporten for offshorehandlingsplanerne, der blev oversendt tilFolketingets Miljøudvalg den 23. juni 2011, er det på side 29 anført, atMiljøstyrelsen efterfølgende fik denne redegørelse vurderet hos en uvildigrådgiver. I vurderingen hedder det, at der i dag ikke findes udstyr, som eregnet til denne form for automatisk prøveudtagning. Derfor må kontrollenfor olie gennemføres som stikprøvetagning. Det skal ske i forbindelse meden frit faldende vandstråle, da der ved stillestående prøver sker en lagdelingmellem olie og vand, som påvirker resultatet af prøven.Som det ligeledes fremgår af statusrapporten, fik Miljøstyrelsen under etbesøg hos de norske miljømyndigheder i maj 2011 bekræftet, at man her varenig i, at der ikke findes udstyr, der er egnet til automatisk prøveudtagningaf produktionsvand til analyse for olieindholdet.Miljøstyrelsen bad desuden i forbindelse med udledningstilladelserne for2011 de danske operatører om en redegørelse for mulighederne at bruge on-line udstyr til løbende registrering af olieindholdet i produktionsvandet –med henblik på rapportering til Miljøstyrelsen i forhold til 30 mg/lgrænseværdien. Desuden om der findes standarder i industrien, sombeskriver, hvilke kriterier, der skal være opfyldt, for at on-line udstyr kananvendes til sådanne rapporteringer, og om der findes on-line målere, somforventes at kunne opfylde disse kriterier.Danish Operators fremsendte også denne redegørelse den 15. maj 2011. Somdet ligeledes fremgår af ovennævnte statusrapport, konkluderes det iredegørelsen, at det vil være forbundet med for store usikkerheder atanvende on-line udstyr som grundlag for den pålagte rapportering tilMiljøstyrelsen om overholdelse af 30 mg/l grænseværdien.Det anføres også, at Danish Operators har tiltro til, at on-line udstyr vilkunne anvendes til processtyring og procesoptimering som et værktøj til atopdage uregelmæssigheder hurtigere end uden dette udstyr, og atoperatørerne allerede har installeret on-line udstyr til procestyring ogoptimering på en række platforme og har planer om at gøre det på deresterende. I udledningstilladelserne for 2011 og 2012 er der vilkår ometablering og brug af on-line udstyr til processtyring ogoptimering”.
Ida Auken
/
Michel Schilling
2