Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del
Offentligt
1128267_0001.png
1128267_0002.png
1128267_0003.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
DepartementetJ.nr. 001-07257Den 30. maj 2012
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 21. maj stillet følgende spørgsmål nr.274 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efter ønske fraMiljøudvalget.

Spørgsmål nr. 274 (alm. del)

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 21. maj 2012 fra Dansk GolfUnion om pesticidanvendelsen på de danske golfbaner, jf. MIU alm. del -bilag 364.

Svar

Jeg hilser altid dialog velkomment. Det gælder særlig dialog mellempolitikere og de erhverv eller borgere, der fra politisk side fastsætteslovgivningsmæssige reguleringer overfor. Jeg synes derfor, at det er et rigtiggodt initiativ Dansk Golf Union (DGU) har taget, når de senere i maj månedhar aftalt møde med Folketingets Miljøudvalg, forud for kommende politiskedrøftelser om fastsættelse af regulering af pesticidanvendelsen på golfbaner.DGU har i den anledning fremsendt materiale til Miljøudvalget med blandtandet overblik over udviklingen i brugen af pesticider på golfbanerne fra1998 til i dag.Det er glædeligt, at pesticidforbruget i perioden er faldet. Orienteringen viserogså, at DGU i de senere år har gjort en stor og prisværdig indsats påmiljøområdet, herunder bl.a. en indsats for at reducere pesticidforbruget ogat DGU på den baggrund tre år i træk, senest her i 2012, er blevet certificeretsom Grønt Forbund af Danmarks Idrætsforbund. Det reduceredepesticidforbrug vidner om, at det rent faktisk er muligt at stramme op for atopnå miljøresultater. Men det er en opstramning, som vi ikke er helt i husmed endnu.DGU har i deres henvendelse til Miljøudvalget opstillet seksopmærksomhedspunkter i relation til de kommende pesticidregler, som jeg idet følgende har knyttet specifikke bemærkninger til.
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
1. Først påpeges det, at der fortsat vil være behov for brug af pesticideri golfsporten. Dertil kan jeg bemærke, at Miljøstyrelsen arbejder pået udkast til en bekendtgørelse om regler for pesticidanvendelse pågolfbaner. Reglerne drøftes i golfforligskredsen i nær fremtid ogudkast til bekendtgørelse forventes sendt i høring hen oversommeren. Udgangspunktet for den politiske aftale på området er, atgolfklubbernes pesticidforbrug skal minimeres af hensyn til miljøetog menneskers sundhed. Kun de pesticider der udgør en lav risiko måanvendes, og dette baseres på et pointsystem, baseret på de enkeltepesticiders sundheds- og miljømæssige egenskaber.2. Det anføres, at der fortsat er behov for forskning på området ogbehov for fokus på uddannelse af greenkeepere. Hertil kan jeg svare,at jeg sammen med Fødevareministeren er i færd med at udarbejdeen ny pesticidstrategi for perioden 2013-2017. Jeg vil inddragevirkemidler, der kan understøtte de kommende regler på golfområdeti drøftelserne om den nye pesticidstrategi.3. Til kommentaren om, at der er behov for udvikling af alternativeplejemetoder, kan jeg svare, at det allerede i dag er muligt at ansøgeMiljøstyrelsen om tilskud til forskningsprojekter vedr. alternativebekæmpelsesmetoder, lige som det er muligt at søge om tilskud tiludarbejdelse af data, der skal indgå i ansøgninger om nye alternativepesticider. Sidstnævnte mulighed er udnyttet for nylig via enansøgning om finansiering af afprøvninger af alternative pesticider tilbrug på golfbaner. En ansøgning der blev imødekommet afMiljøstyrelsen, og Miljøstyrelsen har orienteret mig om, at projekteter igangsat for nogle måneder siden. Muligheden for at søge omtilskud til forskning og udvikling vil stadig være gældende i resten af2012 og forventes at fortsætte med den nye pesticidstrategi i perioden2013-2017.4. DGU ønsker, at de kommende regler bliver fleksible. Med dekommende regler på området er det ikke hensigten, at det skal bliveså vanskeligt at drive en golfbane, at banerne må lukke. Der henvisesendvidere til min bemærkning til punkt 1.5. Da ingen andre europæiske lande har indført pesticidrestriktioner pågolfbaner, er DGU bekymret over ulige konkurrencevilkår. Jeg delerikke deres bekymring. Danmark har netop her chancen for at væreforgangsland for miljøbeskyttelse på golfbaner, lige som vi langt henad vejen har været det på landbrugsområdet. Jeg vil foreslå DGU atbruge Danmarks pesticidindsats på golfområdet positivt og gøre en
2
indsats for at markedsføre danske golfbaner som grønnere end defleste andre i Europa.I rammedirektivet for bæredygtig anvendelse af pesticider, indgår deret krav om, at man i alle medlemslande pr. 1. januar 2014 har indførtintegreret bekæmpelse af skadegørere, med henblik på at reducerepesticidforbruget. Integreret bekæmpelse af skadegørere på golfbanerer også omfattet af kravet, dvs. et øget fokus på at der i højere gradindføres forebyggende tiltag og kun sker bekæmpelse afskadevoldere, der hvor det er nødvendigt, og da med de midler, derer mest skånsomme for miljø og sundhed. Med kommende danskekrav, vurderer jeg, at der sandsynligvis vil være andre medlemslande,der, når de i løbet af de kommende måneder skal udarbejde deresnationale pesticidhandlingsplaner, vil få øjnene op for, at der erbehov for en pesticidindsat på golfområdet.6. DGU ønsker fortsat at indsamle data til brug for deres årligepublikation: Golfens grønne regnskab. Det vil fortsat fremadrettetvære muligt for DGU at udarbejde grønne regnskaber på baggrund afet detaljeret datagrundlag.
Ida Auken
/
Claus Torp
3