Miljøudvalget 2011-12
MIU Alm.del
Offentligt
1120615_0001.png
1120615_0002.png
Folketingets MiljøudvalgChristiansborg1240 København K
J.nr. DEP 2012 - 3593Den 14. maj 2012
Folketingets Miljøudvalg har i brev af 20. april 2012 stillet følgendespørgsmål nr. 235 (alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Erling Bonnesen (V).

Spørgsmål nr. 235 (alm. del)

Vil ministeren redegøre for de eksisterende regler for et blandet bolig- ogerhvervsområde i forhold til områder med alene henholdsvis boligområdeeller erhvervsområde? Og vil ministeren i forlængelse heraf redegøre for,hvilke særlige krav kommunerne kan/skal tage højde for ved udarbejdelse aflokalplaner for et blandet bolig- og erhvervsområde?Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V).

Svar

Planloven og miljøbeskyttelsesloven regulerer fast ejendom beliggende iboligområder, erhvervsområder og blandede bolig- og erhvervsområder. Ilokalplaner kan der for eksempel tages højde for miljømæssige forhold, somknytter sig til det specifikke blandede bolig- og erhvervsområde, der ønskesplanlagt for.I områder, der i en lokalplan er udlagt alene til boligformål, kan der kuntillades erhverv i tilknytning til en bolig. Betingelsen er normalt, at erhvervetudøves af beboeren, og at kvarterets præg af boligområde fastholdes.Virksomheden må ikke give anledning til egentlige miljømæssigeproblemer.Områder, der i en lokalplan er udlagt til erhvervsformål, er normaltforbeholdt f.eks. industri og kun i helt specielle tilfælde boliger som f.eks. enportnerbolig. Områder, der er udlagt til håndværk og lettere industri, kanindeholde mulighed for etablering af boliger, når erhvervene ikke giveranledning til væsentlige gener.For både boligområder, erhvervsområder og blandede bolig- ogerhvervsområder gælder, at det ikke er i overensstemmelse medmiljøbeskyttelsesloven at lade boliger eksistere alene på erhvervenesbetingelser med hensyn til miljøpåvirkning. Miljøstyrelsens vejledning omstøj fra virksomheder angiver forskellige vejledende grænseværdier for de
Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
tre typer af områder. Disse bliver lagt til grund, når kommunen behandlerklager over generende støj fra virksomheder.Kommunerne har med hjemmel i planloven mulighed for i en lokalplan athindre placering af bestemte virksomhedstyper, der kan medføre miljøgenerfor beboere i nærliggende boliger. Endvidere kan generende trafikbegrænses.Planloven giver dog også mulighed for i byomdannelsesområder, der erfastlagt i kommuneplanen, at udlægge støjbelastede arealer til støjfølsomanvendelse i en 8 års overgangsperiode, forudsat støjbelastningen derefterophører.Kommunerne kan også med kommune- og lokalplanlægning foretage enzonering af et erhvervsområde, der sikrer en afstand mellem virksomhederog miljøfølsomme funktioner som boliger.Miljøministeriets Håndbog om miljø og planlægning fra 2004 indeholdereksempler på redskaber til håndtering af forskellige planlægningsmæssigeproblemstillinger i bl.a. blandede bolig- og erhvervsområder.
Ida Auken
/
Sven Koefoed
2