Ligestillingsudvalget 2011-12
LIU Alm.del
Offentligt
1114618_0001.png
1114618_0002.png
1114618_0003.png
1114618_0004.png
1114618_0005.png
Besvares i Folketingets spørgetidonsdag den 28. marts 2012Spørgsmål S 2707 stillet af Fatma Øktem (V)
Frederiksholms Kanal 21Postboks 21231015 København K
Spørgsmål S 2707
www.lige.dkTelefon 3392 3390
Spørgsmål S 2707 lyder: "Anerkender ministeren, atder ikke findes videnskabelige beviser for, at kvote-ring øger virksomheders økonomiske performance,og vil ministeren i så fald tage stilling til, hvordandette harmonerer med Perspektiv- og Handlingspla-nens erklærede mål om at rekruttere flere kvinder tilbestyrelsesposter til gavn for virksomheders bund-linje og dansk økonomi, jf. Perspektiv- og hand-lingsplan 2012, side 5)?"
Telefax 3392 3913e-post [email protected]

Ligestillingsafdelingen

Dato: 28. marts 2012J.nr. 2012-2046/doelt
Svar:
Jeg er ikke bekendt med andre undersøgelser afkvoteordninger end den norske. Så jeg går ud fra atFru Fatma Øktem med sit spørgsmål om kvoteringtænker på undersøgelser i forhold til den norskekvotemodel?I forhold til den norske kvotemodel, er jeg sådan setenig med fru Fatma Øktem i, at der ikke findes vi-denskabelige beviser for, at kvoteloven har forøgetde norske virksomheders økonomiske performance.
Men der findes en række internationale undersøgel-ser, som viser, at bestyrelser med flere kvindeligemedlemmer har en bedre økonomisk performanceend bestyrelser med færre kvindelige medlemmer.Disse undersøgelser handler ikke specielt om Nor-ge, men om selskabsbestyrelser i flere forskelligelande i Europa og resten af verdenen.Dertil kommer, at mange erhvervsfolk, organisatio-ner og interessenter i Danmark udtaler sig positivtom det at have kvinder i bestyrelser.De påpeger, at det vil bidrage positivt til virksomhe-dernes konkurrenceevne og økonomiske vækst attrække på den kvindelige talentmasse - og dermedfå mere mangfoldighed ind i bestyrelseslokalerne.Det er i det lys – at Perspektiv- og handlingsplanensmål om at få flere kvinder i bestyrelser til gavn forvirksomhedernes bundlinje – skal ses.Dette mål harmonerer i øvrigt også helt fint med,hvad din partifælle og tidligere minister på områdetLykke Friis har udtalt - både i den foregående Per-spektiv og Handlingsplan for 2011 og i det initiativ tilOperation Kædereaktion, som hun tog initiativ til i2010.
Dokument nr.: AcadreDo-cumentUniqueNumberSide 2
Her var det erklærede formål netop at udnytte denkvindelige talentmasse bedre - til gavn for virksom-hedernes bundlinje.Jeg vil gerne citere fra den forrige Perspektiv- ogHandlingsplan 2011. Her stod således følgende påside 13:”Der skal flere kvinder på bestyrelsesposter og påledelsesgangene i Danmark – alt andet er hjerne-spild. Virksomhederne skal blive bedre til at udnyttede forretningsmæssige fordele, der ligger i at øgemangfoldigheden i danske bestyrelser og på ledel-sesgangene. Adskillige internationale undersøgelserdokumenterer, at der er en positiv sammenhængmellem mangfoldighed i bestyrelser og virksomhe-dernes økonomiske præstationer”.Dvs. den forrige regering var ikke nervøs ved at på-beråbe sig undersøgelser, der dokumenterer en po-sitiv sammenhæng mellem kvinder i bestyrelser ogøkonomisk vækst.-0-Muligt spørgsmål 1
Dokument nr.: AcadreDo-cumentUniqueNumberSide 3
Kan ministeren oplyse om de internationale under-søgelser, som ministeren refererer til i sit svar er vi-denskabelige – d.v.s. kan dokumentere, at årsagentil de positive økonomiske resultater skyldes, at derer kommet kvindelige medlemmer?
Dokument nr.: AcadreDo-
Svar:
cumentUniqueNumberSide 4
Alt hvad jeg siger er, at der findes flere internationa-le undersøgelser der viser, at selskabsbestyrelsermed flere kvindelige bestyrelsesmedlemmer harbedre økonomiske resultater end selskabsbestyrel-ser med færre kvindelige bestyrelsesmedlemmer.Fru Fatma Øktem har da ret i, at vi ikke dermed harvidenskabeligt bevist, at de gode resultater skyldeskvinderne. Det bør man da selvfølgelig diskutere.Men sammenholdt med de meldinger vi får fra er-hvervslivets top og fra organisationer og interessen-ter – så antager vi, at det vil have en positiv effektpå virksomhedernes bundlinje at trække på hele ta-lentmassen og få flere kvinder i bestyrelser.Og som jeg nævnte for lidt siden i min besvarelse erder noget, der tyder på, at den forrige ligestillingsmi-nister deler dette synspunkt.Muligt spørgsmål 2
Kan ministeren nævne hvem fra erhvervslivet, derhar udtalt sig positivt om sammenhængen mellemkvinder i bestyrelser og økonomisk performance?Muligt svar:
Der er over 50 virksomheder, der har skrevet underpå operation Kædereaktion, som argumenterer for
den økonomiske fordel ved at have kvinder i besty-relser.Operation Kædereaktion blev jo sjovt nok også lan-ceret under den forrige regering.
Dokument nr.: AcadreDo-cumentUniqueNumberSide 5