Ligestillingsudvalget 2011-12
LIU Alm.del
Offentligt
1115523_0001.png
1115523_0002.png
1115523_0003.png
NOTAT
22. februar 2012
Resume af EPSCO Rådsmøde (beskæftigelse, socialog ligestilling) den 17. februar 2012
J.nr. 2012-37JAIC/she
Den 17. februar 2012 mødtes EU’s beskæftigelses- og ligestillingsministre for atdiskutere henholdsvis Europa 2020 med henblik på input til forårets DER og kvin-der i bestyrelser som bidrag til Kommissionens igangværende proces. Dagsordenenblev godkendt uden ændringer, og A-punkterne blev vedtaget.

Kvinder i bestyrelser

Første punkt på dagsordenen var en politisk debat om kvinder i bestyrelser, somblev ledet af minister for ligestilling og kirke, Manu Sareen.Næstformanden for kommissionen, kommissær Viviane Reding, lagde i sine indle-dende bemærkninger særligt vægt på behovet for at få flere kvinder i bestyrelser seti lyset af de demografiske udfordringer for EU og i lyset af den store mængde ta-lent, man spildte som følge af kvinders underrepræsentation. Derefter fulgte en fuldbordrunde.Generelt var debatten præget af en konstruktiv stemning, og mange medlemsstatertakkede formandskabet for at have sat emnet på dagsordenen. Stort set alle med-lemsstater tilkendegav, at de var enige med Kommissionen i, at der var for få kvin-der i bestyrelserne, og at der var behov for tiltag. Dog var der ikke en entydig hold-ning til, hvorvidt sådanne tiltag skulle være på europæisk eller på nationalt niveau,ligesom der ikke var en entydig holdning til, hvorvidt man skulle arbejde med bin-dende eller frivillige ordninger.En række lande gav udtryk for en positiv holdning til et europæisk kvoteudspil.Tilsvarende tilkendegav en række lande modstand mod kvoteudspil. De resterendemedlemslande tilkendegav ikke en endelig position.Kommissæren afsluttede med opsummere debatten og kunne informere om, at mantil marts ville evaluere de fremskridt, der er gjort ved hjælp af de frivillige initiati-ver, som blev lanceret sidste år.

Europa 2020

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen ledede debatten om Europa 2020 strate-gien. Kommissær Andor lagde i sin indledning særligt vægt på ungeledighed, ar-bejdsmarkedsreformer, sammenhæng mellem uddannelsessystemet og arbejdsmar-kedet samt fortsat fokus på socialpolitikkens vigtighed for krisens mange følger.Herpå fik formændene for Beskæftigelseskomiteen og Komiteen for Social Beskyt-telse ordet. Førstnævnte lagde ud med at pointere vigtigheden af en effektiv og
snarlig handling fra medlemsstaterne og påpegede i øvrigt, at man fra Beskæftigel-seskomiteens side til oktober ville fremlægge et billede af, hvilke arbejdsmarkeds-reformer der var brug for i EU. I Komiteen for Social Beskyttelse ville man i 2012lægge særligt vægt på fattigdom og social eksklusion samt reformer af pensionssy-stemerne.Debatten fortsatte herefter med en fuld bordrunde. Der tegnede sig et tydeligt bille-de blandt medlemsstaterne i forhold til behovet for yderligere fokus på arbejdsmar-kedsreformer. Mange medlemsstater gav udtryk for behovet for at konsolidere deoffentlige budgetter, samtidig med at man sikrede en job-intensiv vækst og socialinklusion.Bekæmpelse af ungdomsledigheden blev af mange medlemsstater fremhævet somen særlig prioritet, og ungegarantien blev nævnt af flere medlemsstater. Der varenighed om at inkludere en reference til denne i synteserapporten om Europa 2020,der udarbejdes til DER den 1.-2. marts.Rådskonklusionerne og fællesrapporten for beskæftigelses blev således vedtaget,ligesom formanden kunne konkludere, at der var enighed om den generelle indstil-ling til retningslinjerne for beskæftigelse. Rådet godkendte endvidere en udtalelsefra Komitéen for Social Beskyttelse om den årlige vækst analyse samt komitéenshovedbudskaber om de sociale følger af krisen.Opsamlende fik kommissær Andor igen ordet. Kommissæren udtrykte tilfredshedmed en god debat og var også positiv overfor referencerne til ungegarantien. Der-udover gjorde han det klart, at man fra Kommissionens side ville fokusere yderli-gere på fattigdom, social beskyttelse og pensionsreformer.Formanden afsluttede debatten med at konkludere, at der var behov for særligt fo-kus på ungdomsledighed, parternes rolle, fattigdom og social eksklusion, og at det-te ville indgå i formandskabets synteserapport til DER.

AOB

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen sad i formandskabsstolen under afvik-lingen af AOB-punkterne. Kommissær Andor fik ordet i forhold til Det SocialeTrepartstopmøde, hvor han refererede til ungdomsinitiativet som drøftet blandt par-terne.Derpå drejede det sig om overgangsordninger for bulgarske og rumænske arbejds-tagere, hvor også flere medlemsstater tog ordet og beklagede situationen med hen-visning til overtrædelse af fundamentale rettigheder. Kommissæren henviste til, atde medlemsstater, der fortsat har arbejdsmarkedsrestriktioner, havde leveret argu-menter og supplerende tal som begrundelse for at forlænge ordningen, men at dettestadig måtte ses som beklageligt og som uhensigtsmæssigt i forhold til retten til fribevægelighed.Under punktet om EuroMed redegjorde formanden og kommissæren for status ogdet kommende arbejde. Under punktet om G20 for beskæftigelsesministre i Mexicoklargjorde formanden formandskabets rolle som repræsentant på vegne af EU’s
2
medlemsstater og fortalte, at man i samarbejde med Kommissionen ville forberederetningslinjer for EU’s ageren. Kommissær Andor bekræftede rollefordelingen,herunder samarbejdet med formandskabet.Som de sidste AOB-punkter var arbejdsprogrammerne for 2012 for Beskæftigel-seskomiteen og Komiteen for Social Beskyttelse, som blev præsenteret af formæn-dene for de to komiteer.
3