Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del
Offentligt
1106301_0001.png
1106301_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
18. april 2012
Folketingets Kulturudvalg har den 29. marts 2012, efter ønske fra Alex Ahrendtsen(DF), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 89 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Vil ministeren oplyse, hvilke økonomiske konsekvenser det har for StatensKunstfonds litteraturmidler, at herboende forfattere, der skriver på andre sprogend dansk, er berettiget til støtte i lyset af sagen om den usbekiske forfatterDina Yafasova, der efter afslag fra Statens Kunstfond har fået medhold i Ligebehand-lingsnævnet?

Svar:

Jeg har spurgt Kulturstyrelsen, der er sekretariat for Statens Kunstfond, om de øko-nomiske konsekvenser af Ligebehandlingsnævnets afgørelse.Kulturstyrelsen oplyser:Statens Kunstfonds Litteraturudvalg har meddelt Ligebehandlingsnævnet, ”at udvalgetfremover vil åbne op for udvalgets fortolkning af dansk kunst, således at dansk littera-tur fremadrettet fortolkes som litteratur, der er skrevet på dansk eller litteratur, der erskrevet af forfattere bosiddende i Danmark, som udgiver på dansk, og som har væsent-lig betydning for dansk litteratur og kultur.”I forhold til de økonomiske konsekvenser forventer Kulturstyrelsen ikke, at den ændre-de fortolkning vil få væsentlig betydning for antallet af ansøgninger om arbejdslegatereller for Statens Kunstfonds litteraturmidler i øvrigt. Styrelsen lægger herved til grund,at der i forbindelse med biblioteksafgiftsforliget i 1998 blev oprettet en særlig pulje på200.000 kr. årligt, som efter ansøgning kan kompensere forfattere, som bor og virker iDanmark, og som har deres værker til udlån i dansk oversættelse på de danske biblio-teker. Puljen administreres af Statens Kunstråds Litteraturudvalg og har været søgt af
Dok. nr. 1323882
Side 2
mellem fem og ti forfattere pr. år, og flere af disse har også søgt og fået arbejds- og ellerrejselegater under Statens Kunstfonds og Statens Kunstråds Litteraturudvalg.
Uffe Elbæk