Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del
Offentligt
1104751_0001.png
1104751_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
17. april 2012Folketingets Kulturudvalg har den 28. marts 2012, efter ønske fra Alex Ahrendtsen(DF), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 84 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 21. marts 2012 fra John HolmAndreasen vedrørende dvd-optagere, jf. KUU alm. del - bilag 150.

Svar:

Jeg skal indledningsvist bemærke, at jeg har forstået henvendelsen fra John Holm An-dreasen således, at den vedrører spørgsmålet om, hvorvidt ophavsretsloven er til hinderfor, at der kan sælges/købes optagere, der kan optage på dvd-skiver. Jeg vil derforkommentere henvendelsen ud fra reglerne i ophavsretsloven.Det følger af ophavsretsloven, at den, der skaber et kunstnerisk eller litterært værk(ophavsmanden), har ophavsret til værket indtil 70 år efter ophavsmandens død. Someksempler på værker, der typisk vil være beskyttes af ophavsretten, kan nævnes film ogtv-udsendelser.Hvis et værk er beskyttet af ophavsretten, har ophavsmanden en eksklusiv eneret til atråde over værket. Det betyder, at der ikke uden ophavsmandens tilladelse kan fremstil-les eksemplarer af værket (kopier), og at værket ikke kan gøres tilgængeligt for almen-heden uden tilladelse, f.eks. ved at sælge eksemplarer af værket eller ved at lægge vær-ket ud på internettet.Når man optager en tv-udsendelse på en harddisk eller en dvd-skive, sker der er digitaleksemplarfremstilling (kopi) af tv-udsendelsen. Da en tv-udsendelse typisk vil være be-skyttet af ophavsretten, betyder det, at der som udgangspunkt skal indhentes en tilla-delse fra ophavsmanden, hvis man vil lave en sådan optagelse.Ophavsretsloven indeholder dog nogle undtagelser til ophavsmandens enerettigheder,der gør, at man i nogle tilfælde kan tage en kopi af et f.eks. en tv-udsendelse, uden det
Dok. nr. 1320316
Side 2
er nødvendigt først at indhente ophavsmandens tilladelse. En central undtagelse til op-havsmandens enerettigheder er privatkopieringsreglen i ophavsretslovens § 12.Privatkopieringsreglen indebærer, at fremstilleren gerne må lave digitale kopier afværker til personlig brug, dvs. til sig selv eller til sin husstand, uden først at indhenteophavsmandens tilladelse. Man kan med andre ord frit lave digitale kopier af musik,film, tv-udsendelser m.v., så længe det kun er til personlig brug. Det er i den forbindelseuden betydning, om optagelsen (kopieringen) sker på en harddisk, en dvd-skive eller påandre digitale medier. Når man kopierer til personlig brug, skal det, man kopierer fra,altid være et lovlig eksemplar (kravet om lovlig forlæg), dvs. man må f.eks. ikke tage enkopi af film, der ulovligt er lagt på internettet, heller ikke selvom det er til personligbrug.For at kompensere rettighedshaverne for den kopiering, der er tilladt efter privatkopie-ringsreglen, er der indført en kompensationsordning kaldet blankbåndsordningen. Ord-ningen betyder, at erhvervsmæssige fremstillere og importører m.v. af blanke medierskal betale et vederlag til rettighedshaverne. Ordningen omfatter ikke optageudstyr(hardware) som eksempelvis dvd-brændere m.v.Ophavsmænd og andre rettighedshavere har mulighed for at beskytte deres værkermed en kopispærring/DRM (Digital Rights Management). Hvis et eksemplar er beskyt-tet af en kopispærring/DRM, er det tilladt at bryde spærringen, hvis det er nødvendigtfor at kunne tilegne sig værket, f.eks. bryde en landekode for at se en dvd. Det er der-imod ikke tilladt at omgå spærringen for at tage en kopi, heller ikke selvom kopien er tilpersonlig brug.Ophavsretsloven indeholder et forbud mod i erhvervsøjemed at fremstille, importere,sælge m.v. indretninger, produkter eller komponenter, som kan omgå kopispærringer.Reglen vedrører således hjælpemidler til at omgå kopispærringer, men betyder ikke, atdet er forbudt at sælge optageudstyr.Som det fremgår ovenfor, indeholder ophavsretsloven nogle regler, der gør, at man fritkan tage digitale kopier til personlig brug af f.eks. tv-udsendelser m.v. Det er i den for-bindelse uden betydning, om optagelsen sker på dvd-skive frem for en harddisk, hvilketundersteges af, at man netop for at kompensere for den kopiering, der sker ved hjælp afblanke medier som eksempelvis dvd-skiver, har indført en ordning, der sikrer vederlagtil ophavsmænd og rettighedshavere.Der er således ikke regler i ophavsretsloven, der gør, at butikker ikke må sælge optage-re, der kan optage tv-udsendelse m.v. på dvd-skiver.
Uffe Elbæk