Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del
Offentligt
Civil- og Politiafdelingen
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
20. marts 2012PolitikontoretLinda Björk Nielsen2012-0035-0054376966
UDKAST TIL TALE
til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål R fra Folketingets Kul-
turudvalg, tirsdag den 20. marts 2012, kl. 16.30.
Samrådsspørgsmål R:
”Vil ministeren give en status på og regeringens eventuelle tiltag i retningaf at styrke den internationale bekæmpelse af dopingkriminalitet?”
1.
Indledningsvis vil jeg gerne takke spørgerne for det stillede spørgsmålog for, at jeg her får lejlighed til at redegøre for politiindsatsen på området.
Spørgsmålet vedrører den internationale bekæmpelse af dopingkriminali-tet. Jeg vil imidlertid tillade mig at starte med kort at redegøre mere gene-relt for politiindsatsen på området, da det er vanskeligt at beskrive det in-ternationale politisamarbejde på området uden at komme ind på indsatsen iDanmark i øvrigt.
2.
Jeg vil i den forbindelse gøre udvalget opmærksom på, at jeg for nylighar sendt en meget grundig gennemgang af politiindsatsen i forhold til do-pingkriminalitet til Folketingets Retsudvalg. Oversendelsen er sket medmin besvarelse af Retsudvalgets spørgsmål nr. 128.Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
I den udtalelse fra Rigsadvokaten, som er oversendt med besvarelsen, ernærmere redegjort for bl.a. udviklingen i antallet af anmeldelser, sigtelserog tiltaler i de seneste år, strafniveauet på dopingområdet, politiets efter-forskningsmidler og politiets mere generelle erfaringer på området.
Det fremgår bl.a. af redegørelsen, at det er Rigspolitiets vurdering, at over-trædelser af lov om forbud mod visse dopingmidler i et vist omfang hartilknytning til rocker- og bandekriminalitet, der anser det som endnu etområde, hvor der kan tjenes penge. Rigspolitiet oplyser samtidig, at politi-indsatsen mod organiseret indsmugling og distribution af dopingmidlerprimært sker som led i indsatsen på rocker- og bandeområdet.
Det fremgår endvidere, at en del af sagerne i praksis kommer til politietskundskab i forbindelse med eksempelvis efterforskninger af narkotika- el-ler våbensager samt via SKATs kontroller af pakkepost.
Jeg vil selvfølgelig tilbyde at sende Rigsadvokatens udtalelse også til Kul-turudvalget, hvis der måtte være et ønske herom.
3.
Jeg vil imidlertid tillade mig at fremhæve enkelte af de oplysninger,man kan udlede af Rigsadvokatens redegørelse.
For det første fremgår det med al tydelighed, at dette er et område, hvorder bruges ganske mange kræfter i politiet og anklagemyndigheden. I desidste 4 ½ år er der således rejst nær ved 4.000 tiltaler for overtrædelser aflov om visse dopingmidler.
Det fremgår endvidere – som også min kollega sundhedsministeren før varinde på – at der ikke fra politiet og anklagemyndigheden efterspørgesstrafskærpelser eller nye efterforskningsmidler på området. Man har såle-des de redskaber, der skal til for at bekæmpe kriminaliteten på dette områ-de.
2
Men det fremgår samtidig, at Rigsadvokaten og Rigspolitiet løbende vilfølge udviklingen på området med henblik på at vurdere, om der måtte op-stå behov for nye initiativer.
4.
Det siger i den forbindelse sig selv, at jeg som justitsminister og rege-ringen selvfølgelig vil være parat til at overveje eventuelle ændringer afreglerne på området, hvis Rigspolitiet og Rigsadvokaten måtte efterspørgedet.
Samtidig synes jeg, at der er grund til også i forhold til dette område atglæde sig over, at et bredt flertal af Folketingets partier, og herunder ogsåde tre spørgeres partier, i efteråret stod sammen om en rigtig god politiaf-tale. Med den aftale har vi givet politiet endnu bedre muligheder for at be-kæmpe bandernes og rockernes kriminalitet, bl.a. gennem oprettelsen af enny, fleksibel bande task force i Vestdanmark.
5.
Nu lovede jeg jo indledningsvis nogle korte generelle bemærkninger omindsatsen på området, og det synes jeg også, at de var, når man tager emneti betragtning.
Nu vil imidlertid vende mig mod det internationale samarbejde, som derspørges specifikt til.
For at komme grænseoverskridende og organiseret kriminalitet til livs erdet således vigtig også at se ud over landets grænser, og det er i særdeles-hed vigtig, at vi samarbejder med vores naboer.
Min beskrivelse på dette punkt får i sagens natur en mere generel karakter,da de samarbejdsformer, der benyttes i forhold til dopingkriminalitet, er desamme som benyttes i forhold til anden kriminalitet.
6.
I forhold til det internationale samarbejde om bekæmpelse af kriminali-tet, kan der tales om tre niveauer. Vi har det nordiske samarbejde, det eu-ropæiske samarbejde og endelig samarbejdet på verdensplan. Dansk politi3
har altså et veludviklet samarbejde med udenlandske politimyndighederbåde i norden, i Europa og i resten af verden.
Det nordiske samarbejde er forankret inden for rammerne af det nordiskePoliti- og Toldsamarbejde. Det kaldes i daglig tale PTN-samarbejdet. Iforbindelse med PTN-samarbejdet mødes de nordiske lande regelmæssigt,for at drøfte kriminalitetstendenser og fællesnordiske problemstillinger irelation til blandt andet organiseret kriminalitet.
På det europæiske plan er det politimæssige samarbejde fortrinsvis foran-kret i Europol. Som led i en systematisk indsamling af oplysninger samar-bejder dansk politi således med de øvrige EU-lande gennem Europol. Detgiver mulighed for løbende og effektivt at udveksle og indsamle operativeoplysninger, der kan have betydning for Danmark.
På de operative møder i Europol, overvejes det, om det er hensigtsmæssigtmed et konkret efterforskningssamarbejde mellem to eller flere medlems-lande, og det vurderes på samme måde, om der er behov for fælles efter-forskningshold.
På verdensplan finder politisamarbejdet hovedsagligt sted gennem Inter-pol.
Udover de her nævnte organiserede samarbejdsformer på nordisk, europæ-isk og internationalt plan har dansk politi også et velfungerende direktesamarbejde med en lang række nationale politiorganisationer i hele verden.Den direkte kontakt til relevante nationale myndigheder sikrer en hurtigkommunikation mellem de efterforskende og de retsforfølgende myndig-heder.
Rigspolitiet har desuden forbindelsesofficerer udstationeret i flere strate-gisk udvalgte lande samt i Europol. Herved åbnes der op for en mereuformel drøftelse af forskellige politimæssige emner.
4
Som det fremgår af mine bemærkninger har dansk politi et godt og velfun-gerende samarbejde med kollegaer på både nordisk-, europæisk- og ver-densplan.
5