Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del
Offentligt
1055091_0001.png
1055091_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
12. december 2011
Folketingets Kulturudvalg har den 10. november 2011 stillet mig følgende spørgsmål,nr. 7 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Vil ministeren kommentere de beregninger, som Teaterbilletter.dk har lavet påbaggrund af de foreløbige udmeldte satser fra Kunststyrelsen, der viser, at denbebudede forenkling af billetkøbsordningen (formidlingsordningen), vil betyde ettab på børn-/ungebilletter på ca. 3,5 mio. kr., jf. KUU alm. del – bilag 19?

Svar:

Jeg finder det meget vigtigt, at teaterloven skaber gode rammebetingelser for børnete-atrene i forhold til formidlingen af deres repertoire.Børneteatrene har i dag mulighed for at få direkte formidlingstilskud efter billetkøbs-ordningen, ligesom de kan opnå en mere indirekte støtte gennem refusionsordningen forbørneteater og opsøgende teater, hvor kommuner får 50 % refusion på køb af forestillin-ger og billetter til bl.a. børneteater.I forhold til en eventuelt kommende ændring af billetkøbsordningen, som partierne bagaftalen om en række ændringer på teaterområdet er ved at drøfte, ønsker Teaterbillet-ter.dk og Teatrenes Interesse Organisation, at der indføres en differentieret ordning forbilletpriser således, at billetter solgt med rabat til børn udløser større tilskud end billet-ter solgt med rabat til voksne. De beregninger Teaterbilletter.dk og Teatrenes InteresseOrganisation (TIO) har forelagt for Kulturudvalget viser, hvad der efter Teaterbillet-ter.dk og TIOs vurdering vil være konsekvenserne, hvis de politiske drøftelser endermed en ordning, hvor derikkeindføres differentierede takster, men hvor tilskuddet ale-ne beregnes ud fra en fast takst pr. solgt billet med rabat.Jeg har bedt Kunststyrelsen, der administrerer billetkøbsordningen, om at kommentereTeaterbilletter.dk’s beregninger.
Dok. nr. 1170831
Side 2
Kunststyrelsen bemærker, at det af Teaterbilletter.dk fremlagte regneeksempel for bil-letkøbsordningen bygger på det beregnede optimerede tilskudsbehov for børneteatre,der primært har hjemsted i hovedstadsområdet. Billetkøbsordningen er en rammestyrettilskudsordning, og de tildelte tilskud til de enkelte teatre vil derfor variere afhængigtaf bl.a. aktivitetsniveauet og antallet af teatre, der ansøger i en given sæson. Hvis an-tallet af teatre, der søger tilskud i ordningen er stigende, kan tilskuddet til det enkelteteater således falde til et niveau, der er lavere end de samlede rabatter som det enkelteteater selv ønsker at yde. Dette er et grundvilkår i en rammestyret ordning.Kunststyrelsen vurderer, at Teaterbilletter.dk’s samlede bevilling i et ”alt andet ligescenarie” vil falde, hvis det besluttes at vælge en fordelingsmodel, der bygger på en en-hedssats pr. billet solgt med rabat. Faldet antages dog at være langt mindre end det be-løb, som fremgår af Teaterbilletter.dk’s egen prognose. Derimod forventes børneteatrenei provinsen generelt at få samme tilskud som hidtil eller i nogle tilfælde et højere til-skud efter modellen. Børneteatrene har gennem de seneste sæsoner i stigende gradgjort brug af tilskudsmulighederne i formidlingsordningen.Som det fremgår af min besvarelse af spørgsmål 6 (Alm.del) og som nævnt ovenfor, fo-restår der i den kommende tid politiske drøftelser om en justering af billetkøbsordnin-gen, hvor der vil blive taget stilling til ordningens fremtid. Teaterbilletter.dk’s og Teat-renes Interesse Organisations synspunkter vil naturligvis indgå i overvejelserne i dissedrøftelser.
Uffe Elbæk