Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del
Offentligt
1091047_0001.png
1091047_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
12. marts 2012
Folketingets Kulturudvalg har den 22. februar 2012, efter ønske fra Stine Brix (EL),stillet mig følgende spørgsmål, nr. 67 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Mener ministeren, at det vil skade adgangen til kultur og/eller mangfoldigheden,hvis regeringen vil begrænse kommunernes mulighed for at yde tilskud til smålokale biografer, fordi det iflg. EU-kommissionen er konkurrenceforvridende?

Svar:

En række større danske biografer har klaget til EU-Kommissionen over filmlovens § 18,der giver kommunerne hjemmel til at yde støtte til biografdrift. Klager har fremført, atder er tale om konkurrenceforvridende statsstøtte, bl.a. fordi støtten kan ydes uden no-gen form for retningslinjer.Kulturministeriet har svaret Kommissionen, at filmloven i sin helhed er godkendt afKommissionen i henhold til statsstøttereglerne, og at der derfor aktuelt ikke kan væretale om ulovlig statsstøtte.Kommissionen har efterfølgende tilkendegivet, at de anerkender, at den kommunalestøtte er godkendt støtte. Kommissionen har dog anført, at kriterierne for kommunalstøtte bør præciseres i lyset af udviklingen inden for statsstøttereglerne.Kulturministeriet har på baggrund heraf meddelt Kommissionen, at ministeriet er ind-stillet på at udarbejde nærmere retningslinjer for udbetaling af kommunal støtte, såstøtten også fremover vil sikre fair konkurrence og et rigt lokalt kulturliv.
Dok. nr. 1281483
Side 2
På den baggrund vil Kulturministeriet udarbejde et forslag til retningslinjer for kom-munal støtte til biografdrift. Et sådan sæt retningslinjer vil blive udarbejdet med afsæti og hensyn til den nuværende biografstruktur, således at kommunerne også fremoverkan yde støtte til biografdrift inden for nærmere fastlagte rammer.
Uffe Elbæk