Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del
Offentligt
1087829_0001.png
1087829_0002.png
1087829_0003.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
1. marts 2012
Folketingets Kulturudvalg har den 13. februar 2012, efter ønske fra Kulturudvalget,stillet mig følgende spørgsmål, nr. 52 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Vil ministeren kommentere henvendelsen fra Hans Christian Andersen Institutteti forbindelse med deres foretræde i udvalget, jf. KUU alm. del – bilag 111?

Svar:

H. C. Andersen Netværk har i forbindelse med deres foretræde i Kulturudvalget præ-senteret en række ideer til en samlet plan for en national og international forvaltning afH. C. Andersens kulturarv, som jeg her skal kommentere for de dele, der ligger indenfor Kulturministeriets område.Forvaltningen af H.C. Andersens kulturarv nationaltJeg kan oplyse, at det statsanerkendte museum Odense Bys Museer allerede gør en storindsats på området vedrørende forvaltningen af H. C. Andersens kulturarv. Odense BysMuseer driver museerne H.C. Andersens Hus og Barndomshjem samt varetager de mu-seale opgaver vedrørende H.C. Andersen på nationalt plan i samarbejde med relevanteinstitutioner som eksempelvis Det Kgl. Bibliotek og Syddansk Universitet, herunderH.C. Andersen Centret.Derudover findes H. C. Andersen Fonden Odense, som har til opgave at relancere H.C.Andersen og koordinere aktiviteter. Kulturministeriet har udpeget en repræsentant tilfondens bestyrelse. En række andre centrale aktører herunder Erhvervs- og vækstmini-steriet, Region Syddanmark samt Syddansk Universitet er ligeledes repræsenteret i be-styrelsen. Fonden arbejder aktuelt med forskning, turisme samt særlige events, herun-der nyudvikling af fejring af H. C. Andersens fødselsdag og en særlig H. C. Andersensommerfestival.
Dok. nr. 1272166
Side 2
Forvaltningen af H.C. Andersens kulturarv internationaltOdense Bys Museers oplyser, at deres indsats og arbejde med området gennem de sidste1-2 år indbefatter både internationale udstillinger samt forsknings- og formidlingssam-arbejder med Syddansk Universitet (lokaliseret i H. C. Andersen Centret) samt univer-siteter, forskere og relevante aktører i udlandet. De igangsatte forskningssamarbejderskal blandt andet kortlægge og analysere betydningen af H.C. Andersen i nutidensDanmark og Kina. Forskningsresultaterne herfra skal blandt andet udpege nye redska-ber og ideer i relation til kvalificeret udnyttelse af H.C. Andersen inden for turisme ogkultur. Odense Bys Museer samarbejder endvidere med blandt andet Visit Oden-se/udvikling Fyn og Scandinavian Tourist Board i Tokyo, Beijing og Shanghai og her-under Visit Denmark, om en særlig turistkampagne rettet mod turister fra asiatiskelande.Odense Bys Museers har herudover iværksat et større internationalt arbejde i samar-bejde med udenlandske samarbejdspartnere. Eksempelvis har der været flere størreH.C. Andersen udstillinger i 2010 og 2011 i Mexico City, Washington DC, Beijing ogTokyo. Der er yderligere planlagt to store udstillinger i indeværende år i Rom og Skt.Petersborg.H.C. Andersen skal optages på UNESCOs verdensarvslisteMed hensyn til ønsket om at få H.C. Andersens eventyr og fortællinger omfattet afUNESCOs konvention af 2003 om beskyttelse af den immaterielle kulturarv, er detteikke muligt, da konventionen kun tager sigte på den ikke-materialiserede kulturarv,eksempelvis mundtlige traditioner og udtryk. Traditionelle materialiserede kunstvær-ker, eksempelvis digtekunst, skuespil og anden litteratur er ikke omfattet af konventio-nens dækningsområde. Optagelse af H.C. Andersens hus og barndomshjem på verden-sarvslisten betragtes ikke som videre sandsynligt, i det der på listen ikke er opført no-get tilsvarende. Listen er kategoriseret ved større monumenter, bygninger og landom-råder og ikke ved enkeltstående huse. Jeg kan dog oplyse, at Det Kgl. Biblioteks H.C.Andersen-samling allerede indgår i UNESCOs Memory Of the World register.Formidling af H.C. AndersenH. C. Andersen Netværket udtrykker ønske om, at Kulturministeriet udbyder speciellemidler møntet på indspilningen af en stor international H.C. Andersen film. Hertil kanjeg oplyse, at den danske filmstøtte fordeles af Det Danske Filminstitut under Kultur-ministeriet. Støtten fordeles efter faglige vurderinger. Endvidere udtrykker netværketønske om indføjelse af krav om H.C. Andersen formidling i alle public service-kontrakter med radio, tv og teater. Af DR’s public service-kontrakt for 2011-2014, frem-går blandt andet, at DR skal lægge vægt på sin rolle som initiativtager til og formidleraf dansk kunst og kultur samt den danske kulturarv. Lignende forpligtelser er pålagtTV 2/DANMARK A/S og også de regionale TV 2-virksomheder skal ifølge deres kontrak-ter styrke formidlingen af kunst og kultur i det regionale område. Public service-
Side 3
kontrakterne indeholder af hensyn til armslængdeprincippet ikke krav om, at der skalsendes programmer om eller af navngivne kunstnere.Det internationale kulturpanelAfslutningsvis peger H.C. Andersen Network på, at H.C. Andersen bør fylde mere i detinternationale kulturpanels strategiske handlingsplan samt i EU-formandskabets kul-tursatsning. Kulturpanelet peger i sin eksisterende handlingsplan ikke på enkeltekunstnere eller kulturpersonligheder – undtagen i enkelte tilfælde, hvor der er tale omen særlig strategisk begivenhed, som giver Kulturpanelets aktører mulighed for at bru-ge som anledning til at samarbejde, eksempelvis med restaureringen af den såkaldte”Finn Juhl Sal” i FN-bygningen i New York samt fejringen af 250 året for Carsten Nie-buhrs ”Den arabiske rejse”. Det skal i øvrigt bemærkes, at H.C. Andersen jævnligt ”bli-ver brugt” i forbindelse med Det Internationale Kulturpanels aktørers kulturudvekslingmed udlandet ikke mindst i Kina.EU-formandskabets kultursatsningEU-formandskabets kultursatsning er fokuseret på henholdsvis en generel filmindsatsog ”Europæiske fortællinger”, som bygger oven på Kulturstyrelsens projekt ”1001 for-tællinger om Danmark”. Kultursatsningen er sat i værk på baggrund af en rundspørgeblandt de kunst- og kulturfaglige centre og en afvejning af, hvor man kunne få mest forpengene og forelagt Det Internationale Kulturpanel. Det kan oplyses, at H.C. Ander-sens hus indgår, som én af fortællingerne i ”De europæiske fortællinger”, hvor der ska-bes en sammenhæng til H.C. Andersens rejser udenlands.Derudover har Det Danske Kulturinstitut og Udenrigsministeriets repræsentationerhaft mulighed for at søge om støtte fra de midler Udenrigsministeriets og Kulturmini-steriets styregruppe for internationalt kultursamarbejde havde afsat til EU-formandskabet. Der er i den forbindelse ydet tilskud til ambassaden i Slovakiet til etH.C. Andersen projekt.
Uffe Elbæk