Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del
Offentligt
1040156_0001.png
1040156_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
11. november 2011
Folketingets Kulturudvalg har den 27. oktober 2011, efter ønske fra Ellen Trane Nørby(V), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 3 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

”I forlængelse af samråd A-C i Kulturudvalget den 25. oktober 2011 lovede ministerenskriftligt at uddybe, hvad der konkret skal forstås ved ministerens udtalelser om, at detskulle gøres lettere at spille på de rytmiske spillesteder for nye bands og musikere fradet musikalske vækstlag, og hvad er ministerens konkrete holdning til at fjerne vel-kendte barriere, ved f.eks. at give vækstlagsbands mulighed for at spille ”på døren”, un-der tariffen eller lignende for på den måde at give lettere adgang til de rytmiske spille-steder?”

Svar:

Det er rigtigt, at jeg gerne vil gøre det lettere for nye bands og musikere at spille på derytmiske spillesteder. For mig er det vigtigt, at de rytmiske spillesteder kan formidle ogpræsentere rytmisk musik af høj kunstnerisk kvalitet. Men de skal også styrke vækst-lagene, det vil sige udviklingen af nye talenter og nye kunstneriske udtryk og bidragetil et mangfoldigt musikliv, der også giver plads til "smalle" musikgenrer.Allerede i dag er det sådan, at Statens Kunstråds Musikudvalg gennem sin tilskuds-virksomhed understøtter, at spillestederne arbejder effektivt og målrettet med netopstyrkelse af vækstlag og smalle genrer. Men spillestedernes indsats for vækstlag ogsmalle genrer er på kort sigt en økonomisk underskudsforretning, idet disse segmenterkoster mere at producere og formidle, end der kan tjenes ind på billetsalget. Gode ram-mebetingelser i form af offentlige tilskud har derfor stor betydning for udvikling af kva-litet og mangfoldighed i dansk musikliv.
Dok. nr. 1145767
Side 2
Det er de rammebetingelser, jeg gerne vil gøre en indsats for at forbedre. Det vil ske iforbindelse med, at jeg i begyndelsen af 2012 vil fremlægge regeringens forslag til nymusikhandlingsplan.Så spørges der konkret til, om jeg vil være med til at give vækstlagsbands mulighed forat spille ”på døren”, under tariffen eller lignende.Dertil vil jeg sige, at det grundlæggende er op til spillestederne og de relevante organi-sationer på området selv at tale sig til rette og at indgå de nødvendige aftaler om løn ogarbejdsvilkår. Dem hverken kan eller vil jeg som kulturminister blande mig i. Til gen-gæld synes jeg det er en fornuftigt praksis, at Statens Kunstråds Musikudvalg gennemsin tilskudsvirksomhed understøtter, at spillestederne udøver deres virksomhed medudgangspunkt i gældende regler og aftaler, herunder de gældende minimumstariffer forhonorering af kunstnere. Men som sagt, selve indholdet af de aftaler må det være op tilparterne selv at forhandle sig tilrette om.
Uffe Elbæk