Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del
Offentligt
1144354_0001.png
1144354_0002.png
1144354_0003.png
1144354_0004.png
1144354_0005.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
16. juli 2012
Folketingets Kulturudvalg har den 27. juni 2012, efter ønske fra Michael Aastrup Jen-sen (V), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 243 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Vil ministeren redegøre for:i hvilket omfang staten er forpligtet til at yde økonomiske støtte til de på finanslo-vens § 21 anførte museer og udstillinger,i hvilket omfang kommunerne og regioner er forpligtede til at yde økonomiske støttetil de på finanslovens § 21 anførte museer og udstillinger, hvis statens bevillinger tilinstitutionerne reduceres ogi hvilket omfang staten er forpligtet til at kompensere kommunerne og regionerne,hvis disse er forpligtede til at yde økonomiske støtte til de på finanslovens § 21 an-førte museer og udstillinger i tilfælde af, at de statslige bevillinger reduceres?Svaret bedes opgivet for hvert enkelt museum/udstilling på finanslovens § 21.

Svar:

På finanslovens § 21 ydes der økonomisk driftsstøtte til følgende kategorier af museerog udstillinger:Statslige museer og Kunsthal CharlottenborgStatsanerkendte museerDiverse museumsformålKunsthaller.Statslige museer og Kunsthal CharlottenborgDer ydes i dag statslig støtte til i alt syv statslige museer på finanslovens § 21; Natio-nalmuseet, Statens Museum for Kunst, Statens Forsvarshistoriske Museum, DanskJagt- og Skovbrugsmuseum, Dansk Landbrugsmuseum, Hirschsprungs Samling ogOrdrupgaardsamlingen. Som følge af disse museers status af statslige institutioner yderstaten disse en driftsbevilling, hvis størrelse årligt fastsættes på finansloven.
Dok. nr. 1413034
Side 2
Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst er i følge museumslovens § 5 og §7 hovedmuseer for henholdsvis kulturhistorie og billedkunst og har i den forbindelse enrække lovfæstede forpligtelser.Der er ingen lovfæstede forpligtelser i museumsloven for regioner eller kommuner til atyde støtte til nogen af de statslige museer.Kunsthal Charlottenborg er en statslig institution, hvis forpligtelser er fastsat i lov ombilledkunst med tilhørende bekendtgørelse. Staten yder Charlottenborg en driftsbevil-ling som følge af institutionens status af statslig institution. Størrelsen af driftsbevillin-gen fastsættes årligt på finansloven.Der er ingen lovfæstede forpligtelser i billedkunstloven for regioner eller kommuner tilat yde støtte til Kunsthal Charlottenborg.Statsanerkendte museerDer er på finanslovens § 21 afsat bevillinger til statslige driftstilskud til statsanerkend-te museer. Kulturministeren kan i henhold til museumsloven statsanerkende museermed henblik på, at museet kan indgå med et nærmere defineret ansvarsområde i detlandsdækkende museumsarbejde. Har et museum opnået statsanerkendelse, ydes etstatsligt tilskud til museets drift. Statsanerkendte museers formål, opgaver og forplig-telser fremgår af museumsloven. Der findes i dag i alt 108 statsanerkendte museer.Bortfald af statsligt tilskud kan ske, hvis museet ikke lever op til fastsatte krav i muse-umsloven og lov om økonomiske og administrative forhold for modtagere af driftstilskudfra Kulturministeriet. Kulturstyrelsen fører tilsyn med, at de statsanerkendte museerlever op til disse loves krav.Der er ingen lovfæstede forpligtelser i museumsloven for regioner eller kommuner til atyde støtte til statsanerkendte museer. Det statslige tilskud til hovedparten af de stats-anerkendte museer er betinget af et ikke-statsligt tilskudsgrundlag, der i dag udgør 1,2mio. kr. (jf. nedenfor). Det ikke-statslige tilskudsgrundlag kan bestå i enten andre of-fentlige tilskud og/eller ikke-offentlige tilskud i form af tilskud fra fonde, foreninger mv.I praksis er det dog således, at stort set alle statsanerkendte museer modtager tilskud istørre eller mindre omfang fra museets hjemkommune, og kommunerne er offentlig ho-vedtilskudsyder til hovedparten af de statsanerkendte museer.Staten er ikke forpligtet til at kompensere kommunerne og regionerne i tilfælde af, atde statslige tilskud bortfalder eller reduceres.I henhold til lov om kulturaftaler kan kommuner overtage statens ansvar og forpligtel-ser såfremt der som led i kulturaftalen er udlagt statslige tilskud til museer (såkaldtrammebevilling).
Side 3
Statstilskud til statsanerkendte museers drift kan ydes efter hhv. museumslovens al-mindelige tilskudsordning og/eller særlige tilskudsordning.Tilskud efter almindelig tilskudsordning ydes som en procentdel af de ikke-statslige til-skud til museet inden for rammerne af den på finansloven fastsatte bevilling til formå-let samt inden for rammerne af det på finansloven fastsatte minimum og maksimum forikke-statsligt tilskudsgrundlag. 89 af de 108 statsanerkendte museer (§ 15-museer)modtager alene statsligt driftstilskud efter almindelig tilskudsordning.Tilskud efter særlig tilskudsordning ydes til statsanerkendte museer med et tematiskansvarsområde af særlig betydning, herunder varetagelsen af et museumsfagligt spe-ciale(§ 16-museer). I dag modtager i alt 19 museer tilskud efter særlig tilskudsordning,heraf modtager 15 museer også tilskud efter almindelig tilskudsordning.Følgende museer modtager tilskud efter særlig tilskudsordning:Designmuseum DanmarkDe Danske Kongers Kronologiske SamlingDen Gamle ByNaturhistorisk Museum ÅrhusGammel Estrup – HerregårdsmuseetNy Carlsberg GlyptotekLouisiana – Museum of Modern ArtDanmarks Tekniske MuseumVikingeskibsmuseetMoesgård MuseumARoSKunstenHandels- og Søfartsmuseet på KronborgArbejdermuseet & Arbejderbevægelsens Bibliotek og ArkivTrapholtArkenMuseum SønderjyllandFiskeri- og Søfartsmuseet / Saltvandsakvariet ogOdense Bys Museer.Tilskuddet til hvert enkelt museum fastsættes årligt på finansloven.Diverse museumsformålPå finanslovens § 21 står opført en række museumsformål, hvor staten yder et tilskud.Staten har alene i henhold til finansloven hjemmel til at yde tilskud til de forskelligeformål. Der er ingen lovfæstede forpligtelser under Kulturministeriet for regioner ellerkommuner til at yde støtte til de pågældende formål. Det drejer sig om:
Side 4
Vingsted Historiske Center og Konserveringsværkstedet i VejleDer er i 2012 og i budgetoverslagsårene afsat 0,6 mio. kr. årligt til formålet. VingstedHistoriske Center og Konserveringsværkstedet i Vejle er pr. medio 2012 ved fusion ble-vet en del af det statsanerkendte Vejle Museerne.Fregatten JyllandDer er som led i aftalen for 2009-12 mellem den forrige regering, Dansk Folkeparti ogLiberal Alliance om styrket kulturbevaring afsat 4,0 mio. kr. årligt i perioden som eks-traordinær støtte til vedligeholdelsesarbejder på Fregatten Jylland.Vedersø PræstegårdDer er som led i aftalen om finansloven for 2010 mellem den forrige regering og DanskFolkeparti afsat 1,0 mio. kr. i 2010 og 0,8 mio. kr. årligt i budgetoverslagsårene til etab-lering og drift af formidling over Kaj Munk som led i den statslige overtagelse af Veder-sø Præstegård.Strandingsmuseet i ThorsmindeDer er som led i aftalen om finansloven for 2011 mellem den forrige regering, DanskFolkeparti og Kristendemokraterne afsat 0,4 mio. kr. årligt i perioden 2011-14 til styr-kelse af museet med henblik på evt. opnåelse af selvstændig statsanerkendelse. Stran-dingsmuseet er i 2012 blevet en del af det statsanerkendte museum De Kulturhistori-ske Museer i Holstebro Kommune. Beløbet tilføres i aftaleperioden De KulturhistoriskeMuseer i Holstebro Kommune.Teatermuseet i HofteatretDer er i 2012 og i budgetoverslagsårene afsat 2,3 mio. kr. årligt til at styrke formidlin-gen af teaterhistorien samt benyttelse af Hofteatret til teater og anden kulturel formid-lingsvirksomhed. Teatermuseet har pr. 1. januar 2012 ændret status fra at være etselvejende statsanerkendt museum, der modtog statslig driftsstøtte efter særlig til-skudsordning, til at være en selvejende formidlingsinstitution for teaterhistorie.KunsthallerDer er på finanslovens § 21 afsat en statslig pulje til kunsthallers arbejde med formid-ling af international samtidskunst. Puljen administreres og udmøntes af Kulturmini-steriet. På finansloven for 2011, 2012 og de efterfølgende budgetoverslagsår er der afsat1,6 mio. kr. årligt til formålet. Af puljen ydes der i perioden 2011-14 1,0 mio. kr. årligttil Kunsthal Charlottenborg. I 2011 og 2012 er den resterende del af puljen – 0,6 mio.kr. årligt – ydet efter ansøgning til Kunsthallen Brandts i Odense. Staten har alene ihenhold til finansloven hjemmel til at udmønte puljen til formålet.
Side 5
Der er ingen lovfæstede forpligtelser under Kulturministeriet for regioner eller kom-muner til at yde støtte til de kunsthaller, der modtager tilskud fra puljen.
Uffe Elbæk