Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del
Offentligt
1144352_0001.png
1144352_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
16. juli 2012
Folketingets Kulturudvalg har den 22. juni 2012, efter ønske fra Michael Aastrup Jen-sen (V), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 242 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

I forlængelse af samråd om Københavns Filmfond, jf. KUU alm. del - samrådsspm.AC, bedes ministeren redegøre for, hvad han konkret vil gøre for at store, danske film-produktioner optager i Danmark frem for at flytte produktionen til udlandet?

Svar:

Den danske filmstøtte administreres af Det Danske Filminstitut. Jeg har på den bag-grund forelagt spørgsmålet for Filminstituttet, der har oplyst følgende:”Filmloven indeholder ikke bestemmelser om de støttede films optagested. Filmstøtte-systemet er baseret på, at det uafhængige produktionsmiljø i Danmark ikke via lovgiv-ning eller støttekriterier er pålagt kunstneriske eller produktionsmæssige begrænsnin-ger i forhold til filmenes historie, virkemidler, casting og optagested.I forhold til den geografiske placering af dansk filmproduktion indeholder Filmaftale2011-2014 en målsætning om at understøtte regionale filmproduktioner. Filminstituttethar udmøntet målsætningen ved at give regional støtte til film, der optages i Danmark,men uden for hovedstadsområdet. Den regionale støtte er direkte forbundet med demeromkostninger, der kan være forbundet med ”on-location” optagelser i Danmark(uden for hovedstadsområdet).Endvidere har Filminstituttet i henhold til Filmaftale til opgave at rådgive kommunerog andre parter om etablering af filmfonde. Med dette afsæt er Filminstituttet i løbendedialog om filmproduktioner og andre aktiviteter, der finder sted i tilknytning til film-miljøerne i Århus-området og på Sydfyn – og har deltaget i mødeaktivitet i tilknytningtil overvejelserne om etableringen af en regional filmfond i Københavnsområdet.
Dok. nr. 1406581
Side 2
Udfordringerne for dansk filmproduktion er efter Filminstituttets vurdering ikke pri-mært knyttet til filmenes optagested, men drejer sig navnlig om at understøtte finan-sieringen af danske film, herunder at tiltrække udenlandsk kapital til navnlig de lidtstørre, danske filmproduktioner.I den forbindelse kan det påpeges, at knap halvdelen af danske spillefilm produceresmed deltagelse af udenlandske finansieringspartnere – fx udenlandske produktionssel-skaber (co-producenter), regionale fonde, skatteincitamenter, distributører og tv-stationer mv. Udlandets investering i dansk film er afhængig af, at vi fra dansk side til-svarende understøtter udenlandske film, hvor danske filmproducenter deltager i pro-duktionen kreativt eller produktionsmæssigt – og at vi ikke lægger geografiske bindin-ger på dansk film.Navnlig for at styrke dansk films muligheder for at tiltrække udenlandsk kapital harFilminstituttet i kølvandet på Filmaftalen oprettet et internationalt kontor, der skal bi-stå danske filmproducenter med at etablere partnerskaber i udlandet.”Jeg har ikke yderligere at tilføje.
Uffe Elbæk