Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del
Offentligt
1139826_0001.png
1139826_0002.png
1139826_0003.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
Folketingets Kulturudvalg har den 12. juni 2012, efter ønske fra Ellen Trane Nørby (V),stillet mig følgende spørgsmål, nr. 159 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

I lyset af den forestående revision af den danske museumslov bedes ministeren for såvidt angår Den Gamle By, Danmarks Købstadsmuseum:Oversende Kulturstyrelsens gennemarbejdede begrundelse for og tilsagnsskrivelsetil, at museets er blevet tildelt statsanerkendelse gennem tiden.Redegøre for, hvordan samlingerne lever op til kriteriet om den museumsfaglige ogbygningsmæssige standard (§ 14, stk. 1, pkt. 6.).Redegøre for, hvordan godkendelsen af museets samlinger harmonerer med muse-umslovens bestemmelser om, at en statsanerkendelse forudsætter, at området ervæsentligt og ikke i forvejen er dækket af andre statslige eller statsanerkendte mu-seer (§ 14, stk.1, pkt. 2.).Redegøre for, hvordan ministeren mener, at museet lever op til kravet om, at an-svarsområdet for museet er væsentligt og herunder, hvad ministeren specifikt op-fatter som museets ansvarsområde.Redegøre for museets egenindtjening, udspecificeret på årstal, gennem de seneste 5år, således at det er muligt at se eventuelle udsving.Redegøre for, hvordan museet lever op til museumslovens krav til magasinforhold.Redegøre for, hvor meget museet modtager i offentligt tilskud, såvel regionalt,kommunalt som statsligt tilskud, herunder også tipsmidler eller projektmidler.Redegøre for, hvordan museet lever op til museumslovens krav om forskning ogformidling.

Svar:

Samlet set anmodes der i spørgsmålet om en redegørelse for, hvorledes 87 af de 108statsanerkendte museer lever op til en række af de krav, museumsloven stiller til etstatsanerkendt museum. Spørger har stillet et større antal identiske spørgsmål(spørgsmål 151-237), for så vidt angår 80 pct. af de statsanerkendte museer. De knap
Dok. nr. 1399144
Side 2
700 spørgsmål gør, at Kulturministeriet ikke umiddelbart har ressourcer til inden forden normale tidsramme for besvarelse af udvalgsspørgsmål at belyse sagen fuldt ud.Jeg vil naturligvis meget gerne tilvejebringe det ønskede overblik forud for behandlin-gen af det kommende forslag til ændring af museumsloven. Jeg vil derfor forud forfremsættelsen af loven fremsende et samlet materiale til Folketingets Kulturudvalgomkring en række af de forhold, der angår de enkelte statsanerkendte museer. Ministe-riet vil for fuldstændighedens skyld inddrage de sidste 21 statsanerkendte museer, derikke er spurgt til, i materialet.Som det fremgår af museumsloven, skal et museum, for at oppebære statsanerkendelse,opfylde en række betingelser, der er fastlagt i lovens § 14. Efter bekendtgørelse om ud-lægning af opgaver til Kulturarvsstyrelsen (BEK nr. 1442 af 12. december 2010) er detKulturstyrelsen (hvori den tidligere Kulturarvsstyrelsen er indfusioneret), der fører til-syn med, at de statsanerkendte museer lever op til disse betingelser og herunder god-kender museernes ansvarsområder og ændringer heri.Det primære redskab i tilsynet med museernes opfyldelse af lovens krav er styrelsenskvalitetsvurderinger af museerne. Der er tale om grundige vurderinger, der, baseret påsåvel indberetninger fra museerne som konkret besigtigelse og dialog, belyser alleaspekter af museernes virksomhed. Der arbejdes løbende med at udvikle konceptet fordisse kvalitetsvurderinger, så deres sammenlignelighed øges, og det bliver muligt atgennemføre dem i en højere kadence.I kvalitetsvurderingerne indgår bl.a., hvorledes museet lever op til museumslovenskrav inden for de fem museumsfaglige hovedopgaver (indsamling, registrering, beva-ring, forskning og formidling), vurdering af museets arbejdsgrundlag (ansvarsområdeog faglig profil), ressourcegrundlag, ledelse og samarbejdsflader – herunder også medden/de tilskudsgivende kommuner. I det materiale, som jeg vil fremsende til udvalget,vil der indgå oplysninger om, hvornår det enkelte statsanerkendte museum er kvali-tetsvurderet/forventes kvalitetsvurderet, samt resultatet af de gennemførte vurderin-ger.En oversigt over de gennemførte kvalitetsvurderinger kan i øvrigt findes på styrelsenshjemmeside på:http://www.kulturarv.dk/museer/museumsdrift/kvalitetsvurdering/Materialet vil endvidere omfatte oplysninger om museernes egenindtjening og offentligetilskud samt deres ansvarsområder Jeg skal i den forbindelse gøre opmærksom på, atdet, jf. ovenfor, er Kulturstyrelsen, der godkender de statsanerkendte museers ansvars-områder. Museernes fire-årige arbejdsplan, som efter museumslovens § 14, stk. 1, nr. 8skal indsendes til Kulturstyrelsen, bidrager endvidere til at sikre, at museerne arbejdermålrettet med de lovbestemte museumsfaglige opgaver inden for deres ansvarsområde.
Side 3
Endelig vil materialet indeholde en historisk redegørelse vedrørende statsanerkendel-sen af de museer, der i dag oppebærer tilskud efter museumslovens § 15 og § 16. Jegskal dog i den forbindelse bemærke, at grundlaget for, at disse museer i dag oppebærertilskud, først og fremmest er de af styrelsen godkendte ansvarsområder og det løbendetilsyn med deres opgaveløsning, herunder primært kvalitetsvurderingsproceduren.
Uffe Elbæk