Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del
Offentligt
1141293_0001.png
1141293_0002.png
Folketingets KulturudvalgChristiansborg
Finansministeren2. juli 2012
Svar på Kulturudvalgets spørgsmål nr. 132 (Alm. del) af 29. maj2012

Spørgsmål

”Vil ministeren redegøre for, hvordan staten sikrer, at ejeren (den nuværende ogden fremtidige, da fortet er sat til salg) af Middelgrundsfortet overholder de krav,som staten satte ved salget i 2002, herunder de bekymringer, som foreningen Ra-ketafdelingen skriver om jf. KUU alm. del – bilag 194?”

Svar

Middelgrundfortet blev i starten af 1998 indskudt i Statens Ejendomssalg A/S(Freja Ejendomme A/S) ved Finansudvalgets tiltrædelse af Akt 65 13/12 1997,med henblik på videresalg til en tredjepart. Efter fire års salgsarbejde blev Mid-delgrundsfortet solgt videre til en privat køber i 2002.På salgstidspunktet i 2002 var øen ikke registreret efter almindelige standarder iKøbenhavns Kommune, og Kulturarvsstyrelsen havde kun begrænset kendskab tiløen. Der kunne derfor med rette rejses tvivl ved, om myndighederne havde til-strækkelig kontrol med øen til at sikre dens fortsatte bevaring. På denne baggrundblev det ved salget i 2002 indarbejdet i skødet, at køber forpligtes til at sikre evigt-varende offentlig adgang til havnen, havnekajen og væsentlige dele af øen. Derblev samtidigt indsat en bestemmelse i skødet, der påbyder, at alle forpligtelserne idet nuværende skøde følger med ved et eventuelt videresalg.Kulturarvsstyrelsen har oplyst over for Finansministeriet, at øen i dag er fortids-mindefredet, bygningsfredet og dermed underlagt almindeligt tilsyn fra myndighe-derne. Der er altså ikke længere samme problematik forbundet med myndigheds-reguleringen, som det var tilfældet tilbage i 2002.Der blev ved salget i 2002 endvidere indsat en bestemmelse om, at Freja Ejen-domme A/S har ret til at forestå et eventuelt videresalg. Freja Ejejndomme A/Shar imidlertid tilbage i 2010, da fortet blev sat til salg af den nuværende ejer, til-kendegivet, at de ikke finder behov for at udnytte denne ret, da ejendommen i dager omfattet af fredning fra Kulturarvsstyrelsen.
Side 2 af 2
Det er på baggrund af ovenstående Finansministeriets vurdering, at den nuværen-de ejers salg af øen vil være fuld ud myndighedsreguleret, ligesom enhver fremti-dig anvendelse vil være det. Alle myndigheder er i dag opmærksomme på øens ek-sistens og aktiviteter, og hensynet til offentlig adgang, bevaring mv. er alleredehåndteret tilfredsstillende i lovgivning og i skødet. Finansministeriet vurderer så-ledes ikke, at der er behov for yderligere tiltag ved et eventuelt forestående ejer-skifte.Med venlig hilsen
Bjarne Corydon