Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del
Offentligt
1051587_0001.png
1051587_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
6. december 2011
Folketingets Kulturudvalg har den 21. november 2011 stillet mig følgende spørgsmål,nr. 11 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra Sammenslutningen af Medier i Lokal-samfundet, jf. KUU alm.del – bilag 34.

Svar:

Sammenslutningen af Medier i Lokalsamfundet (SAML) har fremsendt forslag til forhø-jelse af den eksisterende tilskudsordning til ikke-kommercielle elektroniske mediersamt til ændringer af reguleringen af området, som jeg vil kommentere punkt forpunkt.Forhøjelse af tilskudspuljen til ikke-kommercielle elektroniske medierSAML anfører, at det er nødvendigt, at den nuværende tilskudspulje fordobles i forholdtil det nuværende niveau, således at puljen fremover andrager 100 mio. kr. årligt, samtat der fra denne forøgede pulje øremærkes 3 mio. kr. til uddannelse af stationernes fri-villige og ansatte. SAML understreger i denne forbindelse, at en af SAML ønsket styr-kelse af Radio- og tv-nævnets administration ikke skal finansieres af denne pulje, hvil-ket SAML finder er sket ved de seneste medieaftaler.Jeg kan hertil oplyse, at tilskudsniveauet i de senere år har andraget knap 46 mio. kr.årligt. Det er min opfattelse, at størrelsen af puljen må ses i sammenhæng med detsamlede licensprovenu. Spørgsmålet vil eventuelt kunne indgå i de kommende mediepo-litiske forhandlinger.Jeg har desuden bemærket, at størrelsen af tilskudspuljen ikke har medført en for-mindsket interesse for at komme i betragtning ved Radio- og tv-nævnets nyligt afholdteudbud af ledig sendetid på ikke-kommercielt tv i MUX 1 for perioden 1. januar 2012 til31. december 2013. Radio- og tv-nævnet modtog således knap 180 ansøgninger om pro-gramtilladelse, hvilket indikerer en ganske stor interesse for at få mulighed for at ud-øve programvirksomhed.
Dok. nr. 1170572
Side 2
I forbindelse med mine bemærkninger om tilskudspuljen skal jeg afslutningsvis under-strege, at der ikke, således som SAML anfører, er en sammenhæng mellem den sketeforøgelse af midlerne til Radio- og tv-nævnets sekretariat og den reduktion af tilskuds-midlerne, der blev foretaget med virkning fra 2011.Forslag til ændringer af reguleringen m.m. af områdetSAML foreslår, at der afsættes flere ressourcer til Radio- og tv-nævnets sekretariat, så-ledes at Radio- og tv-nævnet kan foretage hyppigere udbud af ledig sendetid på lokalra-dio-området, og således at Radio- og tv-nævnet kan opruste sin tilsynsindsats. SAMLforeslår endvidere en ændring af tilskudsordningen for ikke-kommercielt tv, således atdet samme program kun kan opnå tilskud én gang. Endelig foreslår SAML, at det even-tuelt overvejes at genindføre de lokale nævn.Hvad angår ønsket om, at Radio- og tv-nævnet foretager hyppigere udbud af ledig sen-detid, skal jeg anføre, at det i henhold til de gældende regler er Radio- og tv-nævnet, derafgør, hvor ofte der skal foretages udbud, og at jeg som kulturminister ikke kan blandemig i dette.I forbindelse med forslaget om forøgede ressourcer til Radio- og tv-nævnets sekretariatskal jeg henvise til, at der med virkning fra 2011 er sket en forøgelse af midlerne til Ra-dio- og tv-nævnets sekretariat, ligesom jeg er orienteret om, at Radio- og tv-nævnet harstyrket sin tilsynsindsats netop i forhold til tv-stationer, der har tilladelse i flere regio-ner. Radio- og tv-nævnets initiativ flugter således med SAML’s forslag om at styrke til-synet med de stationer, der har størst mulighed for at maksimere deres tilskudsbeløb.Hvad angår SAML’s forslag om en ændring af tilskudsordningen netop i forhold til så-danne stationer, finder jeg det på nuværende tidspunkt rigtigst at afvente yderligere er-faringer med den nuværende tilskudsordning, før jeg kommenterer enkeltstående for-slag til ændring af ordningen.I forhold til SAML’s idé om at genindføre de lokale nævn må jeg henvise til de hensyn,der lå bag den overførsel af administrationen på området fra de lokale nævn til Radio-og tv-nævnet, der med et bredt flertal blev gennemført med en lovændring i 2006, nem-lig behovet for at professionalisere forvaltningen og undgå den uensartethed, som op-stod i de lokale nævns praksis i forvaltningen af området. Jeg finder, at disse hensynfortsat er relevante. Dette understreges efter min vurdering af, at Radio- og tv-nævnethar haft flere sager, hvor tilladelseshavere med programtilladelser i flere regionale om-råder har fået inddraget deres tilladelser, og hvor Radio- og tv-nævnet som følge herafhar fremsat krav om tilbagebetaling af tilskud.
Uffe Elbæk