Kulturudvalget 2011-12
KUU Alm.del
Offentligt
1061330_0001.png
1061330_0002.png
Kulturministeren
Folketingets KulturudvalgChristiansborg1240 København K
KulturministerietNybrogade 21203 København KTlfFaxE-mailWeb::::33 92 33 7033 91 33 88[email protected]www.kum.dk
22. december 2011
Folketingets Kulturudvalg har den 17. november 2011, efter ønske fra Mogens Jensen(S), stillet mig følgende spørgsmål, nr. 10 (Alm. del), som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål:

Vil ministeren på baggrund af KUU alm. del – bilag 32 oplyse status for ministerietsarbejde, herunder samarbejde med andre ministerier om at sikre frit tv-udbydervalg forhusstande, der er tilsluttet fællesantenneanlæg?

Svar:

Ifølge den medieaftale, der i maj 2010 blev indgået mellem den tidligere regering,Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, skulle der med henblik på at fjerne forhindrin-gerne for det frie valg af leverandør af tv-programmer arbejdes for - via en ændring afplanloven - at afskaffe de gældende krav i lokalplaner mv. om tilslutningspligt til fæl-lesantenneanlæg.Nyordningen skulle indebære, at der ikke fremover i lokalplaner kan fastsættes reglerom tilslutningspligt til fællesantenneanlæg, og det skulle endvidere gøres muligt for deenkelte husstande at frigøre sig fra de gældende krav om tilslutningspligt, idet det doggennem etablering af overgangsordninger mv. skulle sikres, at de eksisterende fælles-antenneanlæg ikke kommer i økonomisk klemme som følge heraf.Jeg kan efter forelæggelse af spørgsmålet for Naturstyrelsen, under hvis ressort denpågældende lovgivning henhører, oplyse følgende om status for arbejdet med at sikrefrit tv-udbydervalg for husstande, der er tilsluttet fællesantenneanlæg:”Planloven har siden 1977 indeholdt regler for, at kommunerne i lokalplaner for ny be-byggelse kan pålægge tilslutningspligt til et tv-fællesantenneanlæg. Tilslutningspligtenindebærer, at der skal betales for anlæg og drift af fællesanlægget, mens pligten ikkeindebærer, at der også skal betales for forbruget (pakker e.l.).
Dok. nr. 1168168
Side 2
Ved en ændring af planloven i foråret 2011 blev det vedtaget, at kommunerne efter 1.september 2011 ikke længere i fremtidige lokalplaner for ny bebyggelse kan pålæggetilslutningspligt til tv-fællesantenneanlæg.Reglerne om tilslutningspligt efter gældende lokalplaner er under overvejelse med hen-blik på ophævelse af disse regler med en overgangsperiode. Overvejelserne forgår for ti-den i en arbejdsgruppe i Naturstyrelsens regi, hvori bl.a. Kulturministeriet er repræ-senteret.”Ifølge medieaftalen fra maj 2010 skulle der endvidere – i lyset af den teknologiske ud-vikling, som giver de enkelte husstande mulighed for selv at etablere tv-forsyning på ennem og billig måde - ses på, om de gældende regler på boligområdet fortsat er hen-sigtsmæssige, herunder i hvilket omfang de enkelte husstandes muligheder for frit valgaf tv-forsyning kan styrkes. Også på dette område skulle det ved overgangsordningersikres, at ejerne af de eksisterende fællesantenneanlæg ikke kommer økonomisk iklemme som følge af eventuelle ændringer på området.Kum er i dialog med Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter om status for dette ud-redningsarbejde og vil vende tilbage med status herfor snarest muligt.
Uffe Elbæk