Kommunaludvalget 2011-12
KOU Alm.del
Offentligt
J.nr. 2012-731-0170Dato:29. marts 2012
TilFolketinget - Kommunaludvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 96 af 7. marts 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikke medlem af udval-get Karsten Lauritzen (V).(Alm. del).
Thor Möger Pedersen/Per Hvas
Spørgsmål:
Vil ministeren oplyse, hvor mange offentlige instanser – inden for ministerområdet – mansom borger kan klage til i Danmark, herunder----hvor mange klager disse offentlige instanser har modtaget fra borgerne i 2011 eller2010, hvis der ikke forefindes fuldt opgjorte tal for 2011?om der er sket en stigning i antallet af klager i løbet af de sidste 10 år?hvad en gennemsnitlig klage koster at behandle for hhv. borgere og det offentlige?hvor ofte en klager får medhold i sin klage?
Svar:
Oversigt over klageinstanser på Skatteministeriets område.Klageinstanserne på Skatteministeriets område består af den øverste klagemyndighedLandsskatteretten, der er landsdækkende, samt en række regionale skatte-, vurderings- ogmotorankenævn, der udgør 1. klageinstans.Der eksisterer 29 skatteankenævn, der i 1. instans klagebehandler SKATs afgørelser i skat-tesager vedrørende private og erhvervsdrivende personer samt dødsboer. En klager kan dogfrit fravælge behandling i skatteankenævnet og i stedet for klage direkte til Landsskatteret-ten.Der eksisterer 14 vurderingsankenævn, der i 1. instans klagebehandler SKATs afgørelser isager om vurdering af fast ejendom. Den videre klageadgang til Landsskatteretten er betin-get af, at vurderingsankenævnet har truffet afgørelse i sagen.Desuden findes som en forsøgsordning på Bornholm 1 fælles skatte- og vurderingsanke-nævn.Der eksisterer 4 motorankenævn, der i 1. instans klagebehandler SKATs afgørelser i sagerom registreringsafgift af køretøjer. Den videre klageadgang til Landsskatteretten er betingetaf, at motorankenævnet har truffet afgørelse i sagen.Landsskatteretten klagebehandler afgørelser truffet af Skatterådet og af Spillemyndighedensamt af skatte-, vurderings- og motorankenævn. Endvidere klagebehandler Landsskatteret-ten SKATs afgørelser i skattesager om selskaber samt SKATs afgørelser i alle sager om af-gifter samt SKATs afgørelser i alle sager om dispensationer, kontrol og inddrivelse.Antal modtagne klager.Hvad angår antal modtagne klager i 2011 gælder for ankenævnene:---skatteankenævnene modtog 1.595 klagesagervurderingsankenævnene modtog 4.552 klagesagermotorankenævnene modtog 1.161 klagesager
Landsskatteretten modtog i 2011 4.440 klagesager.Side 2
Stigning i antallet af klager i de 10 sidste år.---antallet af klager til skatteankenævnene har været faldende.antallet af klager til vurderingsankenævnene varierer alt efter udfaldet af de lands-dækkende ejendomsvurderinger.antallet af klager til motorankenævnene har været nogenlunde stabilt, bortset fra2010, hvor der var en markant stigning som følge af en kontrolaktion vedrørendeeksport af biler.antallet af klager til Landsskatteretten er steget de seneste år. Denne stigning kanisær henføres til klager over vurdering af fast ejendom.
-
Hvad koster en klage for henholdsvis borgere og det offentlige.Gennemsnitsomkostning pr. afsluttet klagesag for det offentlige i 2011:----i skatteankenævnssager kr. 18.209i vurderingsankenævnssager kr. 7.536i motorankenævnssager kr. 9.090i landsskatteretssager kr. 18.439
Hvad angår gennemsnitsomkostningen pr. afsluttet klagesag for borgerne kan det oplyses,at klagebehandling i ankenævnene er gebyrfri, hvorimod der ved klagebehandling i Lands-skatteretten i hovedparten af klagesagerne skal betales et gebyr på kr. 800, der tilbagebeta-les, hvis klageren får helt eller delvist medhold. Skatteministeriet har ikke tilstrækkeligdækkende oplysninger om gennemsnittet af klagernes udgifter til sagkyndig bistand i kla-gesager.Hvor ofte får en klager medhold i sin klage.Medholdsprocenten (helt eller delvist) for klagerne i 2011:----i skatteankenævnene 33 %i vurderingsankenævnene 55 %i motorankenævnene 56 %i Landsskatteretten 40 %, hvor medholdsprocenten opdelt på sagsområder var 32 %i skattesager, 77 % i vurderingssager, 28 % i moms-, afgifts- og toldsager og 12 % iøvrige sager. Medholdsprocenten er dog reelt større, da udfaldet i en del af de kla-gesager, der tilbagekaldes, reelt er sager, hvor der er opnået medhold.
Side 3
Side 4