Kommunaludvalget 2011-12
KOU Alm.del
Offentligt
9. februar 2012
Besvarelse af kommunaludvalgsspørgsmål nr. 36.Spørgsmål nr. 36:
”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 3/1 – 12 fra Kim Schmidt, Borup, vedr. frivil-ligt dykkerberedskab, jf. KOU alm. del – bilag 27.”Svar:
Beredskabsstyrelsen er anmodet om en udtalelse til brug for Forsvarsministeriets besvarel-se.Beredskabsstyrelsen har i den anledning oplyst følgende:”Efter beredskabsloven skal det kommunale redningsberedskab kunne yde en forsvarlig indsatsmod skader på personer, ejendom og miljøet ved ulykker og katastrofer. De nærmere regler omdet kommunale redningsberedskabs opgaver, organisation og dimensionering mv. er udmøntet ibekendtgørelse nr. 765 af 3. august 2005 om risikobaseret kommunalt redningsberedskab (Di-mensioneringsbekendtgørelsen).Grundprincippet i dimensioneringsbekendtgørelsen er, at kommunerne skal tilrettelægge detdaglige beredskab ud fra en vurdering af de lokale risici.Redningsopgaver i søer, moser og vandløb samt havne indgår således i de opgaver, som detkommunale redningsberedskab skal varetage og dermed også i dimensioneringen heraf.Hverken beredskabsloven eller dimensioneringsbekendtgørelsen stiller krav om, at det kommu-nale redningsberedskab skal kunne løse redningsopgaver, der forudsætter oprettelse af etkommunalt dykkerberedskab. Den enkelte kommune kan dog beslutte at etablere et dykkerbe-redskab.Det er således kommunalbestyrelsens beslutning, hvorvidt der skal oprettes et dykkerberedskab.Træffer kommunalbestyrelsen en sådan beslutning, har kommunalbestyrelsen i givet fald ogsåansvaret for, at dykkerarbejdet udføres i overensstemmelse med de herom gældende bestem-melser, der administreres af Søfartsstyrelsen.”
Jeg kan henholde mig til det, som Beredskabsstyrelsen har oplyst.
_______________________________________________________________________________________________________________________________________________HOLMENS KANAL 421060 KØBENHAVN KTELEFON: 33 92 33 20TELEFAX: 33 32 06 55MAIL: [email protected]WEB: www.FMN.DKCVR: 25-77-56-35EAN: 5798000201200
Jeg kan endvidere oplyse, at Erhvervs- og Vækstministeriet er anmodet om at bidrage medkommentarer til henvendelsen fra Kim Schmidt. Erhvervs- og Vækstministeriet har i den anled-ning oplyst følgende:”Formålet med lov om dykkerarbejde og dykkermateriel er på betryggende måde at sikre liv oghelbred for personer, der benytter dykkermateriel, og for personer, som reddes ved dykning.Samtidig skal reglerne sikre de sikkerheds- og sundhedsmæssige forhold for personer, der udfø-rer dykkerarbejde.Efter dykkerlovgivningen skal alle redningsdykkere have en erhvervsdykkeruddannelse, entensom såkaldt overfladeforsynet erhvervsdykker eller som SCUBA erhvervsdykker, samt have gen-nemgået kursus som redningsdykker.Redningsdykning er krævende og omfattet af risici. Det foregår oftest uplanlagt og i stressedesituationer, hvor dykkerne ikke ved, hvad der møder dem på og ved ulykkesstedet. Rednings-dykkere kan blive udsat for ekstreme og farlige situationer, hvorfor det er vigtigt for deres egensikkerhed, at dykkerprocedurer, teknik og sikkerhed er grundigt indøvet som en arbejdsrutine,således at redningsdykkeren kan koncentrere sig om redningsarbejdet.Dette er baggrunden for, at redningsdykkere ifølge dykkerloven og bekendtgørelse om dykker-arbejde skal have en erhvervsdykkeruddannelse samt et særligt redningsdykkerkursus.Erhvervsdykkeruddannelsen tager 7-9 uger afhængigt af, om det er uddannelsen til SCUBA er-hvervsdykker eller overfladeforsynet erhvervsdykker. Uddannelsen til fritidsdykker består af kur-susmoduler, der typisk tages på en weekend eller som aftenkurser over en uge. Erhvervsdyk-keruddannelsen er således en mere omfattende uddannelse, da den netop skal kvalificere til deopgaver, dykkerne skal kunne udføre under særlige og risikofyldte forhold.Det er korrekt, at der også findes fritidsdykkere med stor fritidsdykkererfaring, som gerne vilvære redningsdykkere. Søfartsstyrelsen har derfor indført en meritordning, der åbner mulighedfor, at sådanne erfarne fritidsdykkere, efter nærmere aftale med den enkelte erhvervsdykker-skole, kan drage nytte af deres viden og erfaring og afkorte erhvervsdykkeruddannelsesforlø-bet.”
Side 2/2