Kommunaludvalget 2011-12
KOU Alm.del
Offentligt
1060703_0001.png
1060703_0002.png
Folketingets Kommunaludvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 21. december 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
CAW/ J.nr. 2011-7800
Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 30. no-vember 2011 følger hermed social- og integrationsministerens endeligesvar på spørgsmål nr. 16 (KOU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Morten Marinus (DF).
Spørgsmål nr. 16:”Vil ministeren afsætte midler til, at en ordning med hunde og andre dyr kanafprøves på forsøgsbasis, så effekten af ældres daglige kontakt med dyr kantestes og evalueres i større skala?”
Svar:Jeg er meget positiv over for at lade hunde og andre dyr indgå i ældreplejen,og jeg synes, det er dejligt, at man afprøver en række forskellige initiativer,som kan have en gavnlig effekt i forhold til de ældre.Jeg kan oplyse, at der allerede er en række initiativer i forhold til at udbredefordelene ved at lade dyr være en del af hverdagen i forhold til ældre.Via puljen til udvikling af bedre ældrepleje blev der i 2007 givet støttetil nogle projekter med henblik på at implementere det såkaldte Eden-koncept. Her tages der bl.a. udgangspunkt i, at kæledyr øger de ældrestrivsel og velfærd på plejehjem. I den anledning blev tre kommuner tildeltpuljemidler, og enkelte af kommunernes plejehjem åbnede op for, at bebo-erne kunne tage deres kæledyr med, eller at man kunne anskaffe sig enplejehjemshund. I forbindelse med evaluering af Eden-projektet, var vurde-ringen at relationen til bl.a. dyr havde en god effekt på de ældre.Jeg har endvidere modtaget en henvendelse fra TrygFonden, som siden2009 har arbejdet målrettet med at undersøge muligheden for og effekterneaf at lade dyr indgå i social- og sundhedssektoren.
2
TrygFonden har, på baggrund af en undersøgelse af hvad der foregår rundt ilandet, i foråret 2010 lanceret projektet ”TrygFonden Besøgshunde”. I førsteomgang tester man tre kommuner (Vejle, Kerteminde og Næstved) med detformål at undersøge, hvordan man kan integrere almindelige familiehunde(og deres frivillige ejere) i hverdagen på plejecentrene.Til besøgshundeordningen er der knyttet et forskerteam fra Aarhus Universi-tet, der som de første i verden skal undersøge, om hunde har en gavnligeffekt på ældre borgere. Projektet skal samtidig belyse, hvad der præcis skeri mødet mellem hund og menneske. TrygFonden lægger afgørende vægt på,at der skal være evidens for effekten af besøgshunde, hvis ordningen skalvære landsdækkende.TrygFonden har oplyst, at besøgshundeordningen er en kæmpe succes, ogat de på den baggrund har valgt at åbne projektet i tre nye kommuner.Jeg synes, det er et utroligt spændende projekt, TrygFonden har søsat, ogjeg glæder mig til at følge det og høre nærmere om, hvilke resultater de nårfrem til.
Karen Hækkerup/ Charlotte Avnsted Wæhrens