Kommunaludvalget 2011-12
KOU Alm.del
Offentligt
1058541_0001.png
1058541_0002.png
Folketingets Kommunaludvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 16. december 2011
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr. 2011-0802-00050
Under henvisning til Folketingets Kommunaludvalgs brev af 21. no-vember 2011 følger hermed social- og integrationsministerens svar påspørgsmål nr. 15 (alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Mikkel Dencker (DF)
Spørgsmål nr. 15:”Da der er eksempel på en kommune, der tager gebyr for vielse udenforrådhuset, skal jeg bede ministeren tilkendegive, om det er lovligt for enkommune at indføre et gebyr for vielser foretaget udenfor rådhuset, nårkommunen ikke har nogen ekstra udgifter forbundet hermed?”
Svar:Jeg kan oplyse, at det fremgår af reglerne på vielsesområdet, at kommunensom vielsesmyndighed kun er forpligtet til at foretage vielser på det sted,som kommunen har anvist hertil. Dette kan eksempelvis være på vielseskon-toret eller i byrådssalen. Kommunen kan dog som en ekstra service til bor-gerne tillade, at vielsen foretages et andet sted (eksempelvis parrets bopæl),dog ikke uden for kommunen. Det fremgår også af reglerne på vielsesområ-det, at hvis der gives en sådan tilladelse, kan kommunen kræve, at parternebetaler udgifterne i forbindelse hermed.De ekstra omkostninger kan eksempelvis være transportomkostninger forgiftefogeden og eventuelle vidner fra kommunen til og fra vielsesstedet. Detkan f.eks. også være lønudgifter for den ekstra tid, der er forbundet medvielsen, i forhold til den tid, der ellers ville være brugt, hvis vielsen på sæd-vanlig vis var foretaget på vielseskontoret.Kommunen kan ikke indføre et standardgebyr, hvis dette medfører, at nogleaf de ekstra omkostninger til vielser, der foretages langt væk fra kommunensvielseskontor, ”væltes” over på vielser, der foretages tæt på kommunensvielseskontor, bl.a. i forhold til transportomkostninger.
2
Kommunen må således ikke opkræve mere end de faktiske ekstra omkost-ninger, der konkret er forbundet med hver enkelt vielse, for alle vielser, derforetages ”ude af huset”.
Karen Hækkerup/Malene Vestergaard