Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del
Offentligt
1100735_0001.png
1100735_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 8. marts 2012 stillet mig følgendespørgsmål 99 alm. del, stillet efter ønske Karsten Lauritzen (V), som jeg hermed skalbesvare.
Ministeren3. april 2012J.nr. 2012-2050
Spørgsmål 99:Skal ministerens svar på spm. 49 (KEB alm. del) forstås således, at en kommune kantinglyse en deklaration på en privat ejendom om etablering af parkeringspladser if.eks. 30 år?Svar:Jeg har forelagt spørgsmålet for Energistyrelsen, der oplyser følgende, som jeg kanhenholde mig til:”Kommunalbestyrelsen har mulighed for at fravige bygningsreglementets bestem-melser om tilvejebringelse af parkeringsarealer på egen grund, hvis bygningsejerenansøger kommunen herom i forbindelse med byggesagsbehandlingen.Fravigelse fra kravet kan ske enten ved, at kommunen meddeler en ordinær dispen-sation, eller ved at kommunen meddeler dispensation efter den særlige regel om fri-tagelse for at efterkomme kravet på betingelse af, at der sker indbetaling til en kom-munal parkeringsfond.Vælger kommunen at meddele dispensation efter den ordinære dispensationsbe-stemmelse, er det muligt for kommunen, som betingelse for dispensation, at tinglyseen deklaration på ejendommen.Tinglysning af deklarationer er reguleret i tinglysningsloven, som henhører under Ju-stitsministeriet, jf. besvarelsen af spørgsmål 56 alm. del, hvor der redegøres for degenerelle regler for tinglysning af deklarationer på en ejendom.Fortolkning af deklarationers varighed og gyldighed er et privatretligt anliggende mel-lem ejendommens ejer og den kommune, som har tinglyst deklarationen. Eventuelleuenigheder om sådanne deklarationer skal derfor afgøres af domstolene.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Der er således tale om forhold, som falder uden for byggelovgivningen, og Energisty-relsen kan derfor ikke udtale sig om forhold vedrørende tinglysning af deklarationer,herunder hvorvidt der kan ske tinglysning af deklarationer, der er gyldige i helt op til30 år.Vælger kommunen i stedet at dispensere fra kravet via den særlige dispensationsbe-stemmelser om kommunale parkeringsfonde, gælder reglerne i cirkulæret om kom-munale parkeringsfonde.Når kommunen meddeler fritagelse på betingelse af, at der sker indbetaling til enkommunal parkeringsfond, forpligter kommunen sig til at tilvejebringe et tilsvarendeantal parkeringspladser. Det fremgår tydeligt af cirkulæret, at erstatningsparkerings-pladserne, som kommunen forpligter sig til at anlægge, skal være anlagt senest 5 årefter, at kommunalbestyrelsen har fritaget den pågældende ejendom for at opfyldebygningsreglementets bestemmelser om tilvejebringelse af parkeringspladser påegen grund.”Jeg har i forlængelse af ovenstående bedt Energistyrelsen se nærmere på, om der erbehov for en ændring af byggeloven, således at kommunen ikke længere kan benytteden ordinære dispensationsbestemmelse ved fravigelse fra kravet om parkerings-pladser på egen grund, men altid skal benytte den særlige dispensationsmulighed ogdermed også altid bestemmelserne i parkeringsfondscirkulæret.Dette vil betyde en klar retstilstand på området for både kommuner og ejendomme-nes ejere, idet cirkulæret om kommunale parkeringsfonde følger princippet ydelse formodydelse og sikrer, at der inden for en rimelig tidshorisont enten etableres parke-ringspladser, eller at beløbet tilbagebetales til grundejeren.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard