Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del
Offentligt
1093570_0001.png
1093570_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 17. februar 2012 stillet mig følgen-de spørgsmål 94 alm. del, stillet efter ønske fra Mikkel Dencker (DF), som jeg her-med skal besvare.
Ministeren16. marts 20122012-1094

Spørgsmål 94:

Vil ministeren redegøre for, hvorfor det er nødvendigt at anlægge et nyt landkabel iforbindelse med etableringen af Anholt Havvindmøllepark, samt for, hvorfor eksiste-rende infrastruktur ikke kan anvendes til formålet eller alternativt opgraderes til for-målet?

Svar:

I forbindelse med energiaftalen fra 2008 har parterne bag aftalen besluttet, at derskal etableres en havmøllepark på 400 MW ved Anholt. Energinet.dk har fået til op-gave at etablere ilandføringsanlæg.Det har været fremført, at den eksisterende infrastruktur på Djursland har tilstrække-lig overføringsevne til at tilslutte havmølleparken.Energinet.dk gennemførte i 2008 i samarbejde med Midtjyske Net A/S (ejeren af deteksisterende regionale transmissionsnet på Djursland) en analyse, hvor formålet varat finde den samfundsmæssigt bedste måde at tilslutte havmølleparken på 400 MWtil det danske el system. Tilslutning af Anholt havmøllepark på 400 MW til en rækkestationer på Djursland blev undersøgt herunder tilslutning i station Åstrup ved Grenå.På strækningen fra Åstrup til Trige er kablernes varige belastningsevne begrænset,idet kablerne er gravet ned under veje og lignende, hvilket gør, at varmen fra kabler-ne har vanskeligt ved at komme væk. De to eksisterende kabler vil blive for varme ogudkoblet ved overbelastning, hvis de skulle føre strømmen fra havmølleparken. Detforkorter levetiden, og sandsynligheden for udfald øges.Overføringsevnen for de to eksisterende 150 kV kabelsystemer er i alt ca. 240 MW.Nettilslutning af Anholt havmøllepark på 400 MW i station Åstrup ved Grenå ville der-for udløse behov for netforstærkninger på Djursland. Hertil kommer, at sammenkob-ling af den varierende produktion fra havmølleparken og forbruget i Østdjursland villepåvirke spændingskvaliteten og udløse behov for et SVC-anlæg til stabilisering afspændingen.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Energinet.dk har oplyst, at der er opstillet et budget til brug for en screening af løs-ningerne. Budgettet for tilslutning til det eksisterende net viser en merpris på 200 mio.kr. i forhold til den godkendte 220 kV løsning, hvor et nyt kabel føres direkte til Trige.Med den prisforskel og en række driftsmæssige ulemper med en tilslutning i Åstruphar Energinet.dk ikke gennemført en projektering og udbud af denne løsning.Analysen viste videre, at den samfundsøkonomiske billigste og bedste løsning var atanvende station Trige som nettilslutningspunkt, og at ilandføringskablet skulle væreenten et 220 kV kabel eller to 150 kV kabler med ilandføringspunkt nord for Grenå.Sammen sendte Midtjyske Net A/S og Energinet.dk både den bedste 150 kV løsningog den bedste 220 kV løsning i EU udbud. 220 kV kablet havde en lavere anlægsprisog mindre nettab end en 150 kV løsning og var derfor samfundsøkonomisk en bedreløsning for tilslutning af Anholt havmøllepark. De modtagne tilbud bekræftede, at 220kV løsningen var den billigste løsning.Energinet.dk ansøgte i august 2010 om tilladelse efter Lov om Energinet.dk til atetablere en forbindelse til havmølleparken med 220 kV og modtog godkendelsen fraklima- og energiministeren i januar 2011.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard