Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del
Offentligt
1090943_0001.png
1090943_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 16. februar 2010 stillet mig følgen-de spørgsmål 93 alm. del, stillet efter ønske fra Per Clausen (EL), som jeg hermedskal besvare.
Ministeren12.marts 2012j nr. 2012-1067
Spørgsmål 93:Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 13. februar 2012 fra Jørgen MunkHansen, Fredericia, vedrørende forskønnelsesprojekt ved Lillebælt, jf. KEB alm. del-bilag 185, og herunder besvare de fire spørgsmål, som opregnes i henvendelsen.Svar:Indledningsvist kan jeg oplyse, at Jørgen Munk Hansen også har påklaget afgørelsenom tilladelse til gennemførelsen af forskønnelsesprojektet ved Lillebælt af 30. januar2012 til Energiklagenævnet. Der vil komme en afgørelse fra Energiklagenævnet.Om den konkrete tilladelse til gennemførelse af forskønnelsesprojekt ved Lillebælt ogsom samlet svar på de fire spørgsmål kan jeg oplyse, at tilladelsen er givet på bag-grund af indstilling fra Energistyrelsen og i henhold til § 4 i lov om Energinet.dk, jf.bekendtgørelsen af lov om Energinet.dk nr. 1097 af 8. november 2011. Det fremgårblandt andet af § 4, stk. 1, at væsentlige ændringer i bestående transmissionsnet kanske, ”hvis der er et tilstrækkeligt behov for udbygningen, herunder at udbygningensker med sigte på øget forsyningssikkerhed, beredskabsmæssige hensyn, skabelseaf velfungerende konkurrencemarked eller indfasning af vedvarende energi eller hvisprojektet er nødvendigt til opfyldelse af pålæg i medfør af stk. 6.Når der er tilstræk-keligt behov for en netudbygning i øvrigt, kan man derfor efter bestemmelsen ogsålægge vægt på, at denne ubygning sker under hensyntagen til landskabelige effekter,herunder forskønnelse. Endvidere fremgår det af § 4, stk. 2, at udbygningen skal væ-re belyst af Energinet.dk i en plan, som skitserer det fremtidige behov for transmissi-onskapacitet.Endvidere kan jeg oplyse, at projektet på Lillebælt er et led i opfølgningen på energi-aftalen af 21. februar 2008 og retningslinjer for kabellægning og udbygning transmis-sionsnettet fra november 2008. Denne aftale indebærer blandt andet, at store dele aflandets højspændingsnet fremover bliver lagt som jordkabler, og at udvalgte stræk-ninger i 400 kV-nettet skal forskønnes. Tilsvarende betyder disse retningslinjer, atprojektet udover at skulle kunne godtgøre, at der er tilstrækkeligt behov for udbyg-ningen, også skal ligge inden for rammerne af disse retningslinjer.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Om baggrunden for retningslinjerne bag aftalen kan jeg henvise til, at indfasning afstore mængder vedvarende energi, effektiv udnyttelse af denne samt forøgelse afhandelskapacitet med naboer stiller krav til udbygning af eltransmissionsnettet, idetdenne skal være tilstrækkeligt robust til at kunne understøtte både forsyningssikker-hed, markedet og de forskellige former for indenlandsk produktionskapacitet, særligt iforbindelse med de kommende havvindmølleparker.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard