Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del
Offentligt
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 24. januar 2012 stillet mig følgendespørgsmål 89 alm. del, stillet efter ønske fra Mike Legarth (KF), som jeg hermed skalbesvare.
MinisterenDato: 7. februar 2012J nr.2012-526
Spørgsmål 89:Vil ministeren oplyse, hvilke omkostninger regeringens reviderede udspil til energi-plan påfører forskellige familietyper i Danmark, og er de tal, TV Avisen har offentlig-gjort, korrekte, som viser, at den reviderede energiplan vil koste 5.000-6.000 kr. foren typisk dansk familie, jf. artiklen på dr.dk den 18. januar 2012: "Energiplan kostertusinder for danske familier"?Svar:TV Avisen lægger stigende oliepriser sammen med finansieringen af regeringens ud-spil. Prisen på olie er imidlertid ikke bestemt af energipolitiske initiativer i Danmark.Stigende oliepriser vurderes, jf. eksemplet i tabel 5.3 i Vores energi, at medføre enekstraregning på ca. 2000 kr. i 2020 for en familie i et olieopvarmet parcelhus på 1302m – i en situation hvor familien har fastholdt sit energiforbrug og således ikke sparetpå energien ift. i dag. Hvis olieprisen stiger mere end forventet i grundscenariet kanekstraregningen blive endnu større.Men de stigende oliepriser er jo netop en af hovedbegrundelserne for at handle nu.Med regeringens udspil forventes antallet af oliefyr således at kunne blive halveretfrem mod 2020. For de, der fortsat opvarmer med olie, vil finansieringen af Voresenergi dog medføre meromkostninger på godt og vel 2.000 kr. for et olieopvarmet2parcelhus på 130 m , jf. eksemplet i Vores energi.Der er identificeret tiltag, som kan reducere belastningen af energiforbrugerne fra fi-nansieringen af tiltagene i ”Vores energi” med ca. 1 mia. kr. i 2020, jf. ”Notat om bil-liggørelse af energiaftalen – overblik” fra 18. januar 2012, som er tilgængelig påEnergistyrelsens hjemmeside. Det bemærkes, at størstedelen af billiggørelsen kom-mer elforbrugerne og gasforbrugerne til gode.Billiggørelsen betyder, at finansieringen af tiltagene nu belaster en gennemsnitlighusholdning med ca. 1.550 kr. pr. år. Til sammenligning var belastningen fra finansie-ringen af ”Vores energi” ca. 1.700 kr. pr. år for en gennemsnitlig husholdning. I talle-
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
ne indgår både energi til opvarmning og til elforbrug. Med det reviderede udspil bliverbelastningen af en gennemsnitlig husholdning således væsentligt under de 5.000 –6.000 kr. pr. år, som spørgsmålet antyder.Siden spørgeren stillede spørgsmålet, har regeringen fortsat arbejdet med at se påyderligere reduktioner af omkostningerne i energiudspillet. Dette arbejde indgår i deigangværende energiforhandlinger.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard