Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del
Offentligt
1067941_0001.png
1067941_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 11. januar 2012 stillet mig følgendespørgsmål 80 alm. del, som jeg hermed skal besvare.
MinisterenDato: 18. januar 2012J.nr. 2012-245
Spørgsmål 80:"Ministeren anmodes om at kommentere henvendelsen af 10/1-12 fra Faxe Kommu-ne, vedr. barmarksværk, jf. KEB alm. Del – bilag 141."Svar:Faxe Kommunes borgmester Knud Erik Hansen og kommunaldirektør Ole Møller harden 10. januar 2012 tilsendt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget et brev om Ørslev-Terslev Kraftvarmeværk. Det tidligere lokalt ejede værk blev købt af E.ON i 2005.Kraftvarmeværket har en høj varmepris, hvilket har foranlediget Faxe Kommune til atindgå forhandlinger med E.ON om et eventuelt opkøb af værket, som kommunen øn-sker at skrotte. Varmetabet i ledningerne vurderes at være for højt til, at der kan op-nås en rimelig varmepris. I stedet ønskes individuel opvarmning med vedvarendeenergianlæg så som varmepumper og træpillefyr mv. Samme synspunkt fremføres ibrev af 10. januar 2012 til Klima-, Energi- og Bygningsudvalget fra Peer Lang Peder-sen, som er medlem af det tværpolitiske fjernvarmeudvalg i Faxe Kommune.Borgmester Knud Erik Hansen og kommunaldirektør Ole Møller anmoder om stats-støtte i form af en skrotningsordning, ligesom der ønskes støtte til de berørte borge-res køb af nye varmepumper og træpillefyr mv. Det nævnes, at skrotningen af E.ONsværk i Ørslev-Terslev kan være et foregangsprojekt for de 30 værker med højestvarmepris, som brancheforeningerne Dansk Fjernvarme og Foreningen af DanskeKraftvarmeværker nu yder målrettet rådgivning til at opnå lavere varmepriser.Jeg har fuldt forståelse for, at Faxe Kommune ønsker lavere varmepriser for deresborgere. Jeg vil dog foretrække en anden løsning end den foreslåede skrotningsord-ning. Det indgår således i de igangværende energiforhandlinger, at de 30 værkermed højest varmepris skal have mulighed for at etablere en biomassekedel på op til1 MW som supplement til det eksisterende naturgasværk. Det vil, ifølge de to bran-cheforeninger, kunne bistå de 30 værker med at opnå lavere og rimelige varmepriser– heriblandt Ørslev-Terslev Kraftvarmeværk. En varmekedel på 1 MW har også denfordel, at et sådant anlæg kan anskaffes for rundt regnet 3 mio. kr., altså betydeligtmindre end de 15 mio. kr., som det angiveligt koster at købe værket af E.ON ogskrotte det.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Borgmester Knud Erik Hansen og kommunaldirektør Ole Møller har også et alterna-tivt forslag. I stedet for frit brændselsvalg kunne Ørslev-Terslev Kraftvarmeværk ogandre af de 30 værker helt eller delvist fritages for energiafgift på naturgas. Det kun-ne eventuelt ske i form af et afgiftsloft for de dyreste barmarksværker. Eller ved atindføre et nyt afgiftssystem, hvor forbrugerne alene betaler energiafgift af den varme,de får leveret – ikke af den varme, som tabes i ledningerne fra værket til forbrugerne.Det vil næppe være foreneligt med EU’s statsstøtteregler at lave de foreslåede af-giftsfritagelser, hvor kun enkelte og ikke alle værker fik sådanne afgiftslettelser.Jeg er således opmærksom på, at der er behov for ekstra initiativer til de 30 værkermed højest varmepris. Den bedste løsning er at give disse værker en dispensation tilat etablere en biomassekedel på op til 1 MW, selvom staten dermed får et afgiftspro-venutab. Det er også de to brancheforeningers anbefaling. Forslaget indgår i for-handlingerne med Folketingets partier om en ny energiaftale, og jeg håber på opbak-ning til forslaget.Med venlig hilsen
Martin Lidegaard