Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del
Offentligt
1063830_0001.png
1063830_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 6. december stillet mig følgendespørgsmål 69 alm. del, som jeg hermed skal besvare.
DatoJ nr. 2011 - 6253

Spørgsmål 69:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 6/12-11 fra 3F – Aabenraavedr. arbejdet med at skabe et fuldskala 2G Bioraffinaderi på Enstedværketved Aabenraa, jf. KEB alm. del – bilag 101”

Svar:

3F og Novozymes m.fl. har i brev til udvalget bedt om foretræde for udvalgetfor at fortælle om arbejdet med at skabe et fuldskala 2. generations bioraffina-deri ved Aabenraa.Det angives, at man forventer, at vi i fremtiden skal bruge biomasse, herunderhalm, som grundlag for produktion af energi. I den forbindelse har Danmark enførerposition når det gælder enzymbaserede teknologier.Det angives endvidere, at der kan skabes 700 varige job og 750 midlertidigejob alene i forhold til raffinaderiet. Hertil lægges et antal job i følgeindustrien.Biomasse vil i fremtiden skulle give et væsentligt bidrag til at realisere detlangsigtede mål om at gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler. Biomas-sen er imidlertid en begrænset ressource, som skal anvendes med omtanke,og restprodukter som fx halm kan benyttes til produktion af biobrændstoffer.Danmark har en stærk position på enzymområdet og er ved at opbygge vigtigeerfaringer med omdannelse af halm til 2. generations biobrændstoffer på Inbi-con anlægget i Kalundborg, som er støttet med offentlige midler fra bådedansk og EU’s side.Skal der tages et spring fra et pilotprojekt til et projekt i fuld skala, tages dersamtidig et økonomisk spring. Det fremgår ikke af henvendelsen, hvorledesprojektets økonomiske grundlag tilvejebringes, men andre tilsvarende projek-ter, har Klima-, Energi- og Bygningsministeriet bekendt, kun været muligt atrealisere, såfremt der sikres en betragtelig statslig medfinansiering, der overprojektperioden kan løbe op i adskillige mia. kr.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Derfor har regeringen i regeringens energiudspil ”Vores energi” tilkendegivet,at omkostningerne ved produktion af 2. generations bioethanol vurderes at væ-re for høje til, at det indgår i regeringens oplæg til forhandlinger af en ny ener-giaftale.I stedet ønsker regeringen at lave en samlet analyse af anvendelsen af bio-energi i Danmark. Analysen vil have fokus på en effektiv og miljømæssig bæ-redygtig anvendelse af biomasseressourcer.Endvidere skal det pointeres, at en dansk produktion af 2. generationsbioethanol ikke i sig selv bidrager til opfyldelse af danske klima- og energimål-sætninger.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard