Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del
Offentligt
1062520_0001.png
1062520_0002.png
Folketingets Klima-, Energi- og BygningsudvalgChristiansborg
Finansministeren
2. januar 2012
Svar på Klima-, Energi- og Bygningsudvalgets spørgsmål nr. 47(alm. del) af 14. november 2011 stillet efter ønske fra MikkelDencker (DF)

Spørgsmål

”Vil ministeren redegøre for, i hvilket omfang og hvordan etableringen af et anlægtil produktion af andengenerations biobrændstof til anslået 2 mia. kr. i etable-ringsomkostninger afholdt af ikkestatslige aktører som f.eks. et energiselskab vilbidrage til regeringens kickstart af dansk økonomi?”

Svar

Der er væsentlige omkostninger forbundet med at producere anden generationsbiobrændstoffer i Danmark. Dels er der høje etableringsomkostninger ved etbiobrændstofsanlæg og dels er anden generations biobrændstoffer fortsat ikkekonkurrencedygtige med konventionelle brændstoffer. Vurderinger viser, at danskproduktion af anden generations biobrændstoffer vil kræve driftsstøtte på i stør-relsesordenen 7½-10 mia. kr. over 25 år, hvilket kan blive mindre, da en andel afanlægsinvesteringen formentlig kan finansieres fra EU. Derudover kan forskelligestøttemodeller med højere støtte i en kortere årrække evt. bidrage til nedsætte detsamlede støttebehov. Investorerne vil dog forudsætte, at støtten sikres i en langårrække.Etableringen af et andengenerations biobrændstofanlæg til 2 mia. kr. i anlægsinve-stering skønnes tidligst at kunne påbegyndes i 2013, og det vurderes at tage 3 årfør anlægget vil være fuldt etableret.Etableringen af et andengenerations biobrændstof-anlæg vurderes at kunne styrkevækst og beskæftigelse på kort sigt gennem et løft af de private erhvervsinveste-ringer. Den isolerede beskæftigelsesvirkning af investeringerne i etableringsperio-den vurderes at være i størrelsesordenen 6-700 personer i gennemsnit per år.Det bemærkes, at effekten ikke skal henføres til, at der er tale om investeringer i etanden generations biobrændstofanlæg, da man formentlig ville have fået tilsvaren-de effekter, hvis investeringer vedrørte andre områder i økonomien. Den positiveeffekt er endvidere betinget af, at økonomien befinder sig under det strukturellebeskæftigelsesniveau. Under antagelse om fuld beskæftigelse vil den positive be-skæftigelseseffekt således ske på bekostning af andre sektorer.
Side 2 af 2
Det bemærkes endvidere, at den meromkostning, der er forbundet ved at produ-cere andengenerations biobrændstoffer i sidste ende vil påvirke reallønnen nega-tivt og dermed påvirke arbejdsudbuddet i økonomien.Biobrændstoffer fremmes i dag bl.a. af krav om tvungen iblanding på 5,75 pct. fra2012 samt fritagelse fra CO2-afgift. Regeringen foreslår iVores Energi,atbiobrændstoffer favoriseres yderligere ved at iblandingskravet øges til 10 pct. i2020. Anden generations biobrændstoffer fremmes i dag ved at tælle dobbelt vedopfyldelse af iblandingskravet.Det bemærkes, at støtte til dansk produktion af anden generations biobrændstof-fer stort set ingen positiv effekt har på dansk VE- eller klimaforpligtelse, da danskproduktion fortrænger udenlandsk produceret biobrændstof indenfor opfyldelsenaf de anførte nationale mål, og ikke fossile brændstoffer.I øvrigt kan det oplyses, at regeringen ønsker at lave en samlet analyse af anven-delsen af bioenergi i Danmark. Analysen af bioenergi, som regeringen vil igang-sætte i forlængelse af det kommende energiforlig, vil have fokus på en effektiv ogmiljømæssig bæredygtig anvendelse af biomasseressourcer.Med venlig hilsenBjarne Corydon