Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del
Offentligt
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 30. august 2012 stillet mig følgendespørgsmål 222 alm. del, stillet efter ønske fra Lars Christian Lilleholt (V), som jeghermed skal besvare.
Ministeren28. september 2012J.nr. 2012-5140
Spørgsmål 222:Vil ministeren forklare, hvordan det hænger sammen, at økonomi- og indenrigsmini-steren på den ene side vil have borgerne til at investere i nye vinduer eller andre in-vesteringer i deres private bolig, jf. økonomi- og indenrigsministerens udtalelse iDeadline på DR2 den 29. august 2012, mens regeringen på den anden side vil an-nullere støtteordningerne til energirenovering af private boliger med sit forslag til fi-nanslov for 2013?Svar:Det er heldigvis ofte tilfældet, at investeringer i energibesparelser er en god forret-ning, ikke alene for samfundet men også for den enkelte borger. Statens Byggetekni-ske Institut vurderer, at det samlede potentiale for energibesparelser i den eksiste-rende bygningsmasse udgør ca. 70-75 pct. frem mod 2050, og det er Energistyrel-sens vurdering, at en meget stor del af dette potentiale vil være rentabelt – ogsåuden et tilskud fra staten - hvis energiforbedringerne sker, når bygningen alligevelskal renoveres. Eksempelvis ved at øge isoleringen, når taget alligevel skal skiftes.Når en betydelig del af de energibesparelser, som tilsyneladende er økonomisk ren-table, alligevel ikke realiseres i praksis, skyldes det bl.a., at en række barrierer stillersig i vejen, fx manglende kendskab til tekniske løsninger eller finansieringsmulighe-der.Der er derfor god fornuft i, at den ambitiøse energiaftale fra 22. marts i år indeholderen bred vifte af initiativer til fremme af energibesparelser i bygninger, herunder enfordobling af energiselskabernes energispareindsats frem mod 2020, videreførelse afVidencenter for Energibesparelser og en samlet strategi for energirenovering af deneksisterende bygningsmasse, der på grundlag af input fra et netværk, som går påtværs af brancher og sektorer, skal indeholde konkrete forslag til nye initiativer til atfremme og effektivisere energirenovering af den danske bygningsmasse. Strategienvil blive drøftet med partierne bag energiaftalen inden udgangen af 2013.
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
Energiaftalens initiativer skal understøtte en løbende energirenovering af bygnings-massen og samtidig omstilling til forsyning baseret på vedvarende energi, der er heltnødvendig, hvis de langsigtede målsætninger om at frigøre den danske energiforsy-ning fra fossile brændstoffer skal indfris.Energirenoveringspuljen blev vedtaget som en del af finanslovsaftalerne for 2012.Regeringens finanslovsforslag for 2013, der lægger op til at annullere puljen som ledi en sanering af erhvervsstøtteordninger, skal ses i sammenhæng med den indgåedeenergiaftale samt hensynet til et begrænset råderum inden for det statslige budget.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard