Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del
Offentligt
1157131_0001.png
1157131_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 27. august 2012 stillet mig følgendespørgsmål 213 alm. del, stillet efter ønske fra Per Clausen (EL), som jeg hermed skalbesvare.
Ministeren17. september 2012J.nr. 2012 - 4931
Spørgsmål 213:”Finder ministeren, at det er tidsvarende og betryggende, at Energistyrelsen er li-censgiver til olie/gas-efterforskning og -udvinding og samtidig fører tilsyn med borin-gerne?”
Svar:Tilladelser til efterforskning og indvinding af kulbrinter meddeles af klima-, energi- ogbygningsministeren i medfør af § 5 i Lov om anvendelse af Danmarks undergrund ef-ter forelæggelse for Folketingets Klima-, Energi-, og Bygningsudvalg. Tilladelsernekan kun gives til ansøgere, der skønnes at have fornøden sagkundskab og økono-misk baggrund, og som kan forventes at udøve virksomheden sådan, at samfundethar mest mulig indsigt i og gavn af denne.Det er naturligvis meget vigtigt, at der føres et kvalificeret tilsyn med aktiviteterne imedfør af tilladelserne efter undergrundsloven.De tilsynsmæssige beføjelser er delegeret til Energistyrelsen, der således fører tilsynmed, at regler og vilkår udfærdiget i medfør af undergrundsloven overholdes. Energi-styrelsen skal på den baggrund godkende konkrete arbejder, herunder boringer, derudføres i medfør af tilladelser efter undergrundsloven.Tilsyn med sikkerheds- og sundhedsmæssige forhold på havet (offshore) i forbindel-se med ovenstående aktiviteter er delegeret til Energistyrelsen og Søfartsstyrelsenpå baggrund af offshoresikkerhedsloven og regler i medfør heraf.I henhold til anden lovgivning kan der være tillagt andre myndigheder tilsynsmæssigebeføjelser. Således bliver f.eks. administrationen af udledning til havet og oliespilds-beredskab varetaget af Miljøstyrelsen. Arbejdstilsynet har tilsynsmæssige beføjelservedrørende sikkerheds- og sundhedsmæssige forhold ved aktiviteter i forbindelsemed efterforskning og indvinding på land.
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
Energistyrelsen har været tilsynsmyndighed for så vidt angår aktiviteter i forbindelsemed tilladelser efter undergrundsloven og sikkerheds- og sundhedsmæssige forholdsiden begyndelsen af 1980’erne og har derigennem opnået stor erfaring og indsigt iområdet. Herudover arbejdes der løbende på at forbedre lovgivningen og tilsynethermed, således at ressourcerne udnyttes bedst muligt og de sikkerheds- og sund-hedsmæssige forhold forbliver blandt de højeste i Nordsølandene.På den baggrund er det min opfattelse, at Energistyrelsens tilsyn med boreaktiviteterer både tidssvarende og betryggende.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard