Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del
Offentligt
1138841_0001.png
1138841_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 19. juni 2012 stillet mig følgendespørgsmål 177 alm. del, som jeg hermed skal besvare.
Ministeren26. juni 2012J nr.2012-3792
Spørgsmål 177:"Ministeren anmodes om at kommentere henvendelsen af 18. juni 2012 fra Lange-lands Kommune vedrørende forbedring af fjernvarmeværkernes konkurrencevilkår, jf.KEB alm. Del – bilag 313.”Svar:Langelands borgmester Bjarne Nielsen og kommunaldirektør Jørgen Christiansenhar i henvendelse af 18. juni i år bedt om støtte til fjernvarmeværkerne i de tyndt be-folkede områder, herunder Langeland.Jeg er meget opmærksom på, at nogle fjernvarmeværker har en anstrengt økonomi.Derfor er der gennemført tre statslige hjælpepakker, en støttepulje fra naturgassel-skaberne og andre initiativer. 2/3 af barmarksværkerne har fået gennemsnitligt 5,3mio. kr. i tilskud, dvs. 21.000 kr. per husstand.For at støtte de sidste værker med høje varmepriser, indeholder den nye energiaftalefra marts i år et særligt initiativ. De 35 værker med højest varmepris gives dispensati-on til at etablere en 1 MW biomassekedel. Dermed kan afgiftsbegunstiget biomasseerstatte en del af den dyrere naturgas til gavn for forbrugerpriserne. Initiativet er ba-seret på de to brancheforeningers anbefalinger til at løse de sidste værkers problemmed høje varmepriser.Langelands to barmarksværker har dog ikke haft en tilstrækkelig høj varmepris til atkunne modtage støtte fra disse hjælpeprogrammer. Værkerne har endvidere valgt ik-ke at søge om støtte fra de gennemførte hjælpeprogrammer.Det anføres i henvendelsen, at fjernvarmeværkerne på Langeland har svært ved atkonkurrere med individuelle varmekilder. Derfor ønskes økonomisk støtte til at udskif-te dårligt isolerede ledningsnet med høje varmetab.Jeg har fuldt forståelse for, at Langelands Kommune ønsker lavere varmepriser forderes borgere. Jeg tror dog ikke, at yderligere økonomisk støtte er vejen frem. Pro-blemet med høje varmetab i ledningerne skal i stedet afhjælpes på anden måde.
KLIMA-, ENERGI- OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
Som bekendt er der indgået en aftale med energiselskaberne om at gennemføreenergibesparelser. Her kan energiselskaberne gennemføre energibesparelser vedblandt andet at reducere varmetabet i fjernvarmeværkernes ledningsnet. Det er såle-des allerede i dag muligt at få støtte hertil fra energiselskaberne.I henvendelsen anføres endvidere, at nogle forbrugere ønsker at forlade fjernvarmenfor at overgå til billigere individuel opvarmning, hvilket angiveligt underminerer fjern-varmen. I sådanne tilfælde har Kommunalbestyrelsen mulighed for at anvende tilslut-ningspligt og/eller forblivelsespligt. Om det er relevant, afhænger selvfølgelig af dekonkrete lokale forhold.Ifølge Energitilsynets seneste opgørelse over forbrugerpriserne på fjernvarme, havdeen typisk villakunde ved Midtlangeland Fjernvarme en varmepris på 13.387 kr. den 8.marts i år. Ved Sydlangeland Fjernvarme var varmeprisen 15.614 kr., mens LohalsVarmeforsyning havde en varmepris på 16.210 kr. Den gennemsnitlige varmepris foralle 436 fjernvarmeværker i Danmark var på 16.232 kr. I samme periode kostede detca. 31.000 kr. at opvarme et typisk parcelhus med oliefyr. Varmeprisen på Lange-lands tre fjernvarmeværker kan således ikke siges at være dyr.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard