Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del
Offentligt
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 8. juni 2012 stillet mig følgendespørgsmål 171 alm. del, stillet efter ønske fra Steen Gade (SF), som jeg hermed skalbesvare.
Ministeren27. juni 2012J nr.2012-3589
Spørgsmål 171:Hvor stor skal den procentvise lækagerate for metan til atmosfæren fra produktion afskifergas være, for at den samlede CO2-ækvivalentudledning ved produktion og af-brænding af skifergassen bliver af samme størrelsesorden som for afbrænding afhenholdsvis olie og kul?Svar:Svaret på spørgsmålet er komplekst og kan derfor ikke besvares fuldstændigt enty-digt.I rapporten ”Golden Rules for a Golden Age of Gas, World Energy Outlook, SpecialReport on Unconventional Gas”, som det Internationale Energi Agentur (IEA) har ud-givet i maj 2012 opstilles et sæt af ”gyldne regler” for at tage hånd om de miljømæs-sige påvirkninger ved indvinding af ukonventionel gas.IEA beskriver heri, at der forekommer en højere produktionsrelateret drivhusgas-emission fra skifergasaktiviteter end fra aktiviteter forbundet med produktion af kon-ventionel gas. IEA baserer dette på erfaringer fra USA. Det anføres, at dette skyldesto forhold:at der er behov for flere brønde og hydraulisk frakturering per kubikme-ter produceret gas ved produktion fra skifergas forekomster i forhold tilkonventionel gasproduktion. Dette medfører, at energiforbruget i for-bindelse med udførelse af boringerne, vil være større, og derved føretil en højere CO2emission per produceret enhed nyttig energi.at der bliver foretaget mere udluftning (venting) eller afbrændt meregas uden nyttiggørelse (flaring) under færdiggørelse af brøndene endfor konventionelle brønde.IEA nævner i rapporten, at der har været heftig uenighed / polemik omkring opgørel-se af drivhusgasemissioner fra produktion, transport og anvendelse af naturgas. Det-te gælder også opgørelsen af de yderligere emissioner fra ukonventionel gas sam-menlignet med konventionel gas. Der har især været uenighed vedrørende kvantifi-
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
ceringen af methanemissionerne, blandt andet fordi methan er en kraftigere drivhus-gas end CO2, men samtidigt har en kortere levetid i atmosfæren.IEA beskriver, at methanemissionerne i værdikæden for gas, uafhængigt af om det erfra produktion af konventionel eller ukonventionel gas, stammer fra fire hovedkilder,som er svære at kvantificere:Bevidst udluftning (venting) af gas af sikkerheds- eller økonomiskegrunde. Udluftning under færdiggørelse af brøndene hører ind underdenne kategori, men kan også finde sted i forbindelse med vedligeholdaf udstyr.Flygtige emissioner, som kan skyldes lækager i rørledninger, ventilereller pakninger, enten utilsigtede (f.eks. ved korrosion), eller som er endel af konstruktionen (f.eks. åbne tanke).Hændelser ved brud på det lukkede system, som skal holde gasseninde (rørledninger, trykbeholdere, brøndsikringssystemer)Ufuldstændig afbrænding (flaring).Emissionerne fra de ovennævnte hovedkilder kan dog minimeres ved at iværksætteforskellige tiltag, f.eks. ved at sikre en god vedligeholdelse af udstyret, således at ri-sikoen for utilsigtede lækager minimeres, sikre at der ikke foretages bevidst udluft-ning i forbindelse med færdiggørelse af boringer ved at holde det tilbage produceredei lukkede systemer, og minimere afbrænding (flaring) af gas.Baseret på erfaringer fra USA forventer IEA et højere energiforbrug til skifergasind-vindingen og en øget afbrænding/flaring eller udluftning/venting under færdiggørelsenaf brøndene sammenlignet med konventionel gasindvinding. Ligesom for produktionaf konventionel gas fra den danske del af Nordsøen vil der i forbindelse med eneventuel produktion fra en skifergasforekomst i Danmark blive opstillet en række vil-kår, som har til hensigt at minimere drivhusgasemissionerne fra skifergasaktiviteter-ne.I øvrigt vil jeg henvise til besvarelsen af spørgsmål 154 alm. del af 16. maj 2012,samt oplyse, at EU-Kommissionen (DG Climate) har igangsat et studie, der skal vur-dere størrelsen af drivhusgasemissionerne fra skifergasprojekter set over et projektslevetid. Resultaterne forventes at foreligge i juli i år.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard