Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del
Offentligt
1130469_0001.png
1130469_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 7. maj 2012 stillet mig følgendespørgsmål 157 alm. del, stillet efter ønske fra Villum Christensen (LA), som jeg her-med skal besvare.
Ministeren4. juni 2012J nr.2012-2908
Spørgsmål 157:"Mener ministeren, at der fortsat skal opretholdes en forskel mellem blokcentralers ogfjernvarmeværkers mulighed for valg af etablering af biomassebaserede kraft-varme-anlæg, når det af henvendelsen fra EP Engineering ApS, jf. KEB alm. del – bilag 237,fremgår, at der, jf. projektbekendtgørelsens § 19, eksisterer en skævvridning, derhindrer etableringen af denne type anlæg, som flere firmaer er ved at have klar til etstort international marked?"
Svar:Bestemmelserne om, at blokvarmecentraler (storkunder) skal tilsluttes og aftagevarme eller naturgas fra det forsyningsnet, som de ligger i nærheden af, bygger påenergiaftalen af 20. marts 1990 mellem den daværende regering (K, V og R) og So-cialdemokratiet. Formålet var især at sikre, at storkunder blev tilkoblet det kollektivesystem og dermed forbedret energieffektivitet og økonomi. Bestemmelserne blev iøvrigt suppleret med bestemmelser om, at fjernvarmeforsyningen skulle omstilles tilnaturgas, hvis fjernvarmenettet lå i nærheden af naturgasforsyningen.Tillægsaftalen af 1. juli 1997 mellem den daværende regering (S og R) og Centrum-Demokraterne, Det Konservative Folkeparti, Venstre og Socialistisk Folkeparti åbne-de op for, at fjernvarmeværkerne kunne anvende biomasse til kraftvarmeproduktion istedet for naturgas. Aftalen åbnede ikke op for, at blokvarmecentralerne kunne om-stille fra naturgas til kraftvarme baseret på biomasse. Dermed er kravet om blokvar-mecentralernes tilslutning til fjernvarme eller naturgasnettet stadig gældende.På længere sigt skal Danmark være uafhængig af fossile brændsler, og derfor skalnaturgassen erstattes af vedvarende energi.Energiaftalen af 22. marts 2012 fokuserer på at udskifte fossile brændsler med bio-masse hos de største forbrugere af fossile brændsler. Blokvarmecentralerne er ikkeomfattet af aftalen.
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Jeg er dog indstillet på at tage spørgsmålet op med partierne bag energiaftalen og iden forbindelse overveje, om problemstillingen kan indgå i de analyser, der skal gen-nemføres som led i energiaftalen.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard