Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del
Offentligt
1121041_0001.png
1121041_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 19. april 2012 stillet mig følgendespørgsmål 154 alm. del, som jeg hermed skal besvare.Spørgsmål 154:Ministeren
Vil ministeren redegøre for, hvor store faktiske drivhusgasemissioner der kan forven-tes ved indvinding af skifergas sammenlignet med indvinding af andre fossilebrændsler? Her tænkes den samlede udledning stammende fra et indvindingsanlæg(maskiner anvendt til indvindingen, metanudledning i forbindelse med produktion ogtransport, mv.).Svar:Der foregår ikke indvinding af olie og gas på land i Danmark. Som det også fremgåraf svaret på spørgsmål 152, vides det ikke på nuværende tidspunkt, om det er muligtat foretage indvinding af naturgas fra skiferlag i den danske undergrund. Derfor fore-ligger der ikke erfaringer fra Danmark omkring de faktiske drivhusgasemissioner vedindvinding af skifergas eller i øvrigt fra indvinding af olie og gas på land i Danmark.I USA er der udført vurderinger af drivhusgasemissionerne fra skifergasaktiviteter, ogmængderne er sammenholdt med emissionerne fra konventionel gasproduktion ogkulproduktion. Konklusionerne i vurderingerne er ikke entydige, og derfor har EU-Kommissionen (DG Climate) igangsat et studie, som skal vurdere størrelsen af driv-husgasemissionerne fra skifergasprojekter set over et projekts levetid. Resultaterneforventes at foreligge i juli i år.I Danmark er der et stort datagrundlag for drivhusgasemissioner fra konventionelolie- og gasproduktion, hvor aktiviteter og anlæg kan sammenlignes med skifergas-produktion på flere områder, som f.eks. boringsmetoder, produktionsmetoder (der fo-retages også frakturering af reservoirbjergarter i den danske del af Nordsøen), ogoverfladeanlæg.Fra felterne og behandlingsplatformene i Nordsøen sker primært udledning af driv-husgassen CO2som følge af brændstofforbrug og afbrænding uden nyttiggørelse(flaring). Derimod vil drivhusgassen metan, som er en væsentlig bestanddel af natur-gas, under normale forhold kun forekomme inde i et lukket system af rør og trykbe-holdere under behandling og transport af olie- og gasproduktionen på behandlingsan-læggene i Nordsøen.Det er ikke tilladt at udlufte metan direkte til atmosfæren fra de danske produktions-platforme i Nordsøen, og dette vil også omfatte produktionsanlæg til indvinding af ski-fergas. Der vil derfor kun utilsigtet kunne ske udslip af metan ved eksempelvis utæt-heder eller skader på rørsystemer eller beholdere.
16. maj 2012J.nr.2012-2570
KLIMA-, ENERGI OGBYGNINGSMINISTERIET
Side 2
Anvendelsen af brændstof i den danske del af Nordsøen fordelte sig, da det blevkortlagt i 2008, på følgende måde:
Produktion af skifergas foregår for nuværende kun på land i udlandet, og derfor vilder ikke være et bidrag fra helikoptere og skibe, som vist på figuren ovenfor, men istedet til f.eks. lastbiltransport. Herudover vil der formentlig være mulighed for tilslut-ning til el-nettet, således at der ikke skal anvendes brændstof til strømproduktion,som udgør ~25 % af brændstofforbruget på offshore anlæggene. Projekter variererbåde i størrelse og design, hvorved drivhusgasemissionen vil variere fra projekt tilprojekt.Som eksempel på en nuværende indvinding og produktion af olie og gas kan nævnesTyra feltet i Nordsøen, hvor der er opstillet to behandlingsanlæg Tyra Øst og TyraVest, der behandler olie- og gasproduktionen fra flere tilknyttede felter. Fra disse plat-forme sker gaseksport dels til naturgassystemet i Danmark og videre til Sverige delstil Nederlandene via Tyra-Nogat rørledningen. Af denne grund anvendes en stor delaf brændstofforbruget på Tyra feltet til gaskompression.Der er siden 1984 (hvor Tyra’s produktion startede) udledt ca. 10,5 og 3,0 millionerton CO2fra henholdsvis brændstof og afbrænding af gas, og produceret 89.588 milli-3oner Nm gas. Dette kan give en indikation af CO2-udledningen fra et skifergas pro-duktionsanlæg, hvis anlægget har den samme størrelse og levetid, som Tyraanlæg-gene.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard