Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del
Offentligt
1115183_0001.png
1115183_0002.png
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 17. april 2012 stillet mig følgendespørgsmål 144 alm. del, stillet efter ønske fra Torsten Schack Pedersen (V), som jeghermed skal besvare.
Ministeren7. maj 2012J.nr. 2012-2495
Spørgsmål 144:Mener ministeren, at Østkraft A/S kan foretage investeringer i fibernet på Bornholmog i bekræftende fald, i hvilket omfang og på hvilke vilkår – herunder om disse inve-steringer kan lånefinansieres gennem KommuneKredit med kommunegaranti, mensprivate netudbydere er henvist til låneoptagning på markedsvilkår?Svar:Elforsyningsloven giver ikke kommuner hjemmel til at engagere sig i egentlig bred-bånds-/fibernetvirksomhed. Baggrunden herfor er, at bredbånd/fibernet ikke i sig selvanses for at være en del af elforsyningen.Kommuner kan imidlertid deltage i anden virksomhed, som har nær tilknytning til el-forsyningsvirksomhed, under forudsætning af, at virksomheden udøves på kommer-cielle vilkår i et selskab med begrænset ansvar, jf. elforsyningslovens § 4, stk. 2 og 3.I Klima-, Energi- og Bygningsministeriets bekendtgørelse nr. 1133 af 27. november2008 om tilknyttet virksomhed (bekendtgørelse om kommuners og Energinet.dk’sdeltagelse i anden virksomhed, som har nær tilknytning til deres hovedvirksomhed ef-ter elforsyningsloven) er det fastsat, at en kommune, under iagttagelse af nærmerebetingelser, kan deltage i bl.a. følgende nært tilknyttet virksomhed til elnetvirksom-hed:Udleje overskydende kapacitet i bredbåndskabler, der er nedlagt eller op-hængt med et primært elforsyningsformål (§ 3, nr. 1)Nedlægge bredbåndskabler eller tomrør i forbindelse med nedgravning af el-kabler med henblik på udlejning eller videresalg af disse eller med henblik påfremtidig udnyttelse af kapaciteten til elforsyningsformål (§ 3, nr. 2)Forsknings-, udviklings- og demonstrationsvirksomhed vedrørende egen ho-vedvirksomhed (§ 3, nr. 6).
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
Med hensyn til finansieringen har jeg rejst spørgsmålet overfor Økonomi- og Inden-rigsministeriet, og der afventes besvarelse heraf, som jeg vil orientere udvalget omsnarest muligt.Jeg skal i øvrigt henvise til Økonomi- og Indenrigsministerens besvarelse af 26.marts 2012 af spørgsmål 77 (alm. del) fra Folketingets Kommunaludvalg samt minbesvarelse af spørgsmål S 2964 den 25. april 2012.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard