Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2011-12
KEB Alm.del
Offentligt
Klima-, Energi- og BygningsudvalgetChristiansborg1240 København K
Klima-, Energi- og Bygningsudvalget har i brev af 8. marts 2012 stillet mig følgendespørgsmål 100 alm. del, stillet efter ønske fra Karsten Lauritzen (V), som jeg hermedskal besvare.
Ministeren3. april 2012J.nr. 2012-2050
Spørgsmål 100:Vil ministeren uddybe, hvad der menes med ”klare regler” i svar på spm. 50 (KEBalm. del), da det i artiklen i Fyns Amts Avis den 27. februar 2009: ”Løs fortolkning kankoste p-kassen” fremgår, at kommunerne fortolker reglerne forskelligt?Svar:Jeg har forelagt spørgsmålet for Energistyrelsen, der oplyser følgende, som jeg kanhenholde mig til:”Kommunalbestyrelsen har mulighed for at fravige bygningsreglementets bestem-melser om tilvejebringelse af parkeringsarealer på egen grund, hvis bygningsejerenansøger kommunen herom i forbindelse med byggesagsbehandlingen.Fravigelse fra kravet kan ske enten ved, at kommunen meddeler en ordinær dispen-sation, eller ved at kommunen meddeler dispensation efter den særlige regel om fri-tagelse på betingelse af, at der sker indbetaling til en kommunal pareringsfond. Så-fremt en kommune vælger at oprette en parkeringsfond, skal parkeringsfondsordnin-gen følge bestemmelserne i cirkulære om kommunale parkeringsfonde.Reglerne i parkeringsfondscirkulæret er som helhed klare. Helt generelt indebærercirkulæret, at en grundejer kan fritages fra at efterkomme kravet om, at vedkommen-de skal tilvejebringe parkeringspladser på sin egen grund mod at indbetale et beløbtil en kommunal parkeringsfond. Herefter overtager kommunen forpligtelsen til at til-vejebringe et tilsvarende antal parkeringspladser og bruge de indbetalte bidrag til det-te formål.Parkeringspladserne skal være anlagt senest 5 år efter, at kommunen har fritagetden pågældende grundejer for at opfylde kravet om etablering af parkeringspladser.Ellers skal beløbet tilbagebetales til ejeren af ejendommen.Det fremgår af cirkulæret, at parkeringspladserne skal anlægges med en hensigts-mæssig placering i forhold til den bidragydende ejendom. I den i spørgsmålet nævnte
KLIMA- OGENERGIMINISTERIET
Side 2
artikel anføres det, at forskellige kommuner har en forskellig definition af, hvad derudgør en hensigtsmæssig placering.Energistyrelsen kan i den forbindelse oplyse, at parkeringsfondscirkulæret ikke inde-holder en nærmere fast definition af, hvad der er en hensigtsmæssig placering, idetdette beror på en konkret vurdering i det enkelte tilfælde. Dette sikrer fleksibilitet ogsmidighed i reglerne, som betyder, at der kan tages højde for, at hensigtsmæssig af-stand ikke nødvendigvis skal defineres på samme måde i tætbebyggede områdersom i andre områder.Det er kommunen, der som afgørelsesmyndighed, skal træffe denne konkrete vurde-ring af, om parkeringspladserne er etableret med en hensigtsmæssig placering i for-hold til den bidragydende ejendom. Såfremt man ikke er enig i kommunens afgørel-se, kan denne påklages til statsforvaltningen.I artiklen nævnes desuden, at parkeringsfondsbidrag er blevet brugt til at betale alle-rede anlagte parkeringspladser. Hertil kan det oplyses, at det i cirkulæret forudsæt-tes, at erstatningsparkeringspladserne skal udgøre en tilvækst af nye parkerings-pladser for at dække det ekstra behov for parkeringspladser, der er opstået ved, atkommunen har valgt at dispensere fra kravet om parkeringspladser på egen grund.Det er således en klar forudsætning, at kommunerne ikke kan anvende de indbetaltebidrag i en parkeringsfond til at betale af på parkeringspladser, der var anlagt, allere-de inden en grundejer blev fritaget for at anlægge pladser på egen grund.En praksis, hvor parkeringsfondsbidrag anvendes til at betale for allerede anlagteparkeringspladser er således ikke i overensstemmelse med reglerne i parkerings-fondscirkulæret.Kommunerne blev allerede i forbindelse med, at parkeringsfondscirkulæret trådte ikraft oplyst om dette, idet den daværende Bygge- og Boligstyrelsen udsendte et brevtil alle landets kommunalbestyrelser, hvor der blandt andet blev informeret herom.Kommunerne er ligeledes blevet informeret herom ved efterfølgende besvarelser afhenvendelser herom fra kommunerne.”I forlængelse af ovenstående kan jeg oplyse, at jeg fortsat mener, at der er tale omklare regler. Artiklen i Fyns Amts avis den 27. februar 2009 har dog givet anledningtil, at jeg har bedt Energistyrelsen om at skrive til samtlige kommuner for at gøre op-mærksom på reglerne for administrationen af parkeringsfonde. Herved sikres det, atalle kommunerne kender reglerne og kan administrere eventuelle parkeringsfondekorrekt.
Med venlig hilsen
Martin Lidegaard