Indfødsretsudvalget 2011-12
IFU Alm.del
Offentligt
1147012_0001.png
1147012_0002.png
1147012_0003.png
1147012_0004.png
FolketingetIndfødsretsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
7. august 2012StatsretskontoretThomas Klyver2012-0032-0328503463
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 57 (Alm. del), som Folketin-gets Indfødsretsudvalg har stillet til justitsministeren den 12. juli 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johanne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Christian Hesthaven
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 57 (Alm. del) fra Folketingets Indfødsretsudvalg:

”Vil ministerensom anbefalet i udtalelse fra Institut forMenneskerettigheder af 11. juni 2012 om PET’s samarbejdemed Folketingets Indfødsretsudvalg, afgivet i anledning af hø-ring over betænkning nr. 1529/2012 om PET og FEtage ini-tiativ til, at der tilvejebringes en udtrykkelig hjemmel i ind-fødsretslovgivningen til udveksling af oplysninger mellemPET og Folketingets Indfødsretsudvalg?”

Svar:

1.

Spørgsmålet om ministres kommentarer til høringssvar over et lovud-kast eller et lovforslag er omtalt i håndbog i folketingsarbejdet 2011, hvorder under pkt. 5.5. bl.a. er anført følgende:”Folketingets udvalg har i dag aftaler med de forskellige mini-sterier om, at udvalgene inden 1. behandling af regeringenslovforslag skal have modtaget en kopi af høringssvarene og ethøringsnotat. Høringsnotatet indeholder et kortfattet referat afhøringssvarene samt en kommentar fra ministeren til hørings-svarene. Af ministerens kommentar i høringsnotatet bør detfremgå, på hvilke punkter de hørte er blevet imødekommet, ogpå hvilke punkter de hørte ikke er blevet imødekommet, ogbegrundelserne herfor.[…]Siden 2002 har det været aftalt mellem Folketinget og regerin-gen, at høringssvarene og høringsnotat sendes til det relevantefagudvalg normalt samtidig med fremsættelsen. Undtagelsesviskan det accepteres, at høringssvar og høringsnotat først sendestil Folketinget efter fremsættelsesdagen, men dog senest tors-dag kl. 15.00 ugen før 1. behandling af lovforslaget, således athøringssvar og høringsnotat kan foreligge omdelt i det pågæl-dende udvalg senest fredag kl. 12.00 ugen før 1. behandling.”På denne baggrund sendes der normalt samtidig med fremsættelsen af re-geringens lovforslag til det relevante fagudvalg i Folketinget kopi af hø-ringssvarene og et høringsnotat, der bl.a. indeholder en kommentar fra denpågældende minister til høringssvarene.Af håndbog i folketingsarbejdet 2011 fremgår det endvidere under pkt.5.4., at vedkommende minister sender det lovudkast, som er sendt i høring,til det eller de relevante folketingsudvalg til orientering. Det er i den for-bindelse anført, at ”da man i 1998 indførte ordningen med, at ministerensender udkastet til lovforslag til de relevante folketingsudvalg til oriente-2
ring samtidig med at det bliver sendt til høring, var der en forståelse mel-lem regeringen og Præsidiet om, at Folketinget ikke burde stille spørgsmålom lovforslag, der endnu ikke var fremsat, og at ministeren i givet faldkunne svare, at ministeren ikke så sig i stand til at besvare spørgsmålet.”Der kan ligeledes henvises til pkt. 5.5. i Justitsministeriets vejledning omlovkvalitet fra 2005, hvor der – med henvisning til Statsministeriets cirku-læreskrivelse af 12. november 1998 – gives udtryk for tilsvarende syns-punkter.

2.

Udvalget vedrørende Politiets og Forsvarets Efterretningstjenester afgavden 24. februar 2012 betænkning nr. 1529/2012 om PET og FE, der bl.a.indeholder et udkast til lov om Politiets Efterretningstjeneste.Betænkningen blev samme dag sendt i høring hos en række myndighederog organisationer mv., og høringsfristen blev fastsat til den 1. juni 2012.Samtidig blev betænkningen sendt til Folketingets Retsudvalg og Udvalgetvedrørende Efterretningstjenesterne til orientering.Ved Justitsministeriets breve af 28. juni 2012 til Folketingets Retsudvalgog Udvalget vedrørende Efterretningstjenesterne oplystes det, at ministeri-et havde modtaget en række høringssvar fra nærmere angivne myndighe-der og organisationer mv. De pågældende høringssvar var vedlagt denævnte breve.Justitsministeriet kan i forlængelse heraf oplyse, at ministeriet for tiden erved at udarbejde et forslag til lov om Politiets Efterretningstjeneste påbaggrund af betænkning nr. 1529/2012 om PET og FE og de høringssvar,som ministeriet har modtaget over betænkningen.

3.

I overensstemmelse med det, som er anført ovenfor under pkt. 1, vil Ju-stitsministeriet i forbindelse med fremsættelsen af forslaget til lov om Poli-tiets Efterretningstjeneste på sædvanlig vis sende et høringsnotat til Folke-tinget, der vil indeholde ministeriets kommentarer til de modtagne hø-ringssvar, herunder om på hvilke punkter de hørte myndigheders og orga-nisationers mv. synspunkter er blevet imødekommet.Justitsministeriet finder på den anførte baggrund ikke anledning til på nu-værende tidspunkt at kommentere på de enkelte høringssvar og andresynspunkter vedrørende betænkningen og det kommende lovforslag.
3
Når arbejdet med at udforme lovforslaget er færdigt, og lovforslaget erfremsat for Folketinget, er Justitsministeriet naturligvis indstillet på at sva-re på de spørgsmål, som lovforslaget måtte give anledning til.
4