Indfødsretsudvalget 2011-12
IFU Alm.del
Offentligt
1119642_0001.png
1119642_0002.png
1119642_0003.png
Folketingets IndfødsretsudvalgFolketingetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.nr.:
14. maj 2012IndfødsretskontoretBIA2012-0032-0203415209
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 45 (Alm. del), som Folketin-gets Indfødsretsudvalg har stillet til justitsministeren den 19. april 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU) Mar-tin Henriksen (DF).
Morten Bødskov/Dorit Hørlyck
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]

Spørgsmål nr. 45 (Alm. del) fra Folketingets Indfødsretsudvalg:

”Kan ministeren oplyse, hvordan myndighederne sikrer, at en ansøger tildansk indfødsret har opgivet/er påbegyndt at opgive sit tidlige-re/nuværende statsborgerskab? Såfremt ansøgeren ikke kan blive løst frasit tidligere/nuværende statsborgerskab, hvordan skal ansøger så dokumen-tere, at ansøger har gjort forsøget?”

Svar:

Justitsministeriet kan generelt oplyse, at det fremgår af § 4 i de gældenderetningslinjer om naturalisation, at det er en forudsætning for optagelse pået lovforslag om indfødsrets meddelelse, at ansøgeren er indforstået med atgive afkald på sit hidtidige statsborgerskab. Hvis ansøgeren ikke automa-tisk mister sit hidtidige statsborgerskab ved naturalisationen, stilles derkrav om løsning fra det hidtidige statsborgerskab som betingelse for er-hvervelsen af indfødsret.En ansøger, der efter de for ministeriet foreliggende oplysninger om lov-givningen i det pågældende land automatisk mister sit hidtidige statsbor-gerskab ved erhvervelsen af dansk statsborgerskab, optages således på etlovforslag om indfødsrets meddelelse uden krav om løsning.En ansøger, der efter de for ministeriet foreliggende oplysninger om lov-givningen i det pågældende land ikke automatisk mister sit hidtidige stats-borgerskab ved erhvervelsen af dansk statsborgerskab, optages på et lov-forslag om indfødsrets meddelelse med krav om løsning. Denne ansøgerbliver først dansk statsborger, når den pågældende inden for en i lovenfastsat frist har sendt dokumentation til ministeriet for, at han eller hun erblevet løst fra sit hidtidige statsborgerskab med virkning fra en dato, derligger inden for den i loven fastsatte løsningsfrist.En ansøger, der bliver optaget på en lov om indfødsrets meddelelse medbetingelse om løsning, vil, når loven er vedtaget og trådt i kraft, fra mini-steriet få tilsendt et brev, hvoraf fremgår, at den pågældende for at blivedansk statsborger skal løses fra sit hidtidige statsborgerskab inden for en iloven fastsat frist.Den pågældende bliver samtidig opfordret til snarest muligt at rette hen-vendelse til nærmeste diplomatiske repræsentation og indgive ansøgningom løsning. Samtidig opfordres den pågældende til at få en kvittering fra2
sit lands myndighed for, at han eller hun har indgivet ansøgning om løs-ning.Endelig bliver den pågældende vejledt om, at den pågældende, når han el-ler hun er blevet løst, skal sende den originale dokumentation for løsningtil ministeriet sammen med en autoriseret oversættelse af dokumentatio-nen, medmindre denne er på svensk, tysk eller engelsk.Det fremgår endvidere af retningslinjernes § 4, at krav om løsning blandtandet ikke stilles over for en ansøger, der har fået afslag på løsning, ellerhvis det er dokumenteret, at den pågældende har gjort et seriøst, men for-gæves forsøg på at blive løst fra sit hidtidige statsborgerskab.Dokumentationen kan eksempelvis bestå i afviste eller ubesvarede rekom-manderede breve til ambassaden, korrespondance med ambassaden ellerudskrifter fra et telefonselskab, der viser opkald til ambassaden af en visvarighed. Ansøgeren skal i forbindelse med fremsendelse af dokumentati-onen gøre rede for sine bestræbelser for at blive løst fra sit hidtidige stats-borgerskab.
3