Indfødsretsudvalget 2011-12
IFU Alm.del
Offentligt
1100093_0001.png
1100093_0002.png
Genoptagelse af en ansøgning om dansk indfødsretHvis De på et tidspunkt anmoder om genoptagelse af Deres ansøgning om dansk indfødsret vednaturalisation, skal De opfylde de betingelser, der gælder på det tidspunkt, hvor De anmoder omgenoptagelse. Ministeriet vil herefter træffe afgørelse i sagen på det foreliggende grundlag. Det be-tyder, at De på ny vil få afslag på Deres ansøgning, hvis De ikke opfylder samtlige af de betingel-ser, der gælder på det tidspunkt, hvor De anmoder om genoptagelse.De kan på hjemmesidenwww.nyidanmark.dk/statsborgerskabfinde en samlet pakke til brug forDeres anmodning om genoptagelse (genoptagerpakke). Pakken indeholder diverse erklæringer samten blanket om selvforsørgelse.Efter de gældende retningslinjer, jf. cirkulæreskrivelse nr. 61 af 22. september 2008 om retningslin-jer for naturalisation skal De opfylde følgende betingelser for at blive optaget på et lovforslag omindfødsrets meddelelse:De skal underskrivede nødvendige erklæringer,jf. retningslinjernes § 2, § 19, stk. 1, og §20, stk. 1. Deres anmodning om genoptagelse skal derfor være vedlagt disse erklæringer iunderskreven stand.De skal giveafkald på Deres hidtidige statsborgerskab,jf. § 4.De skal havebopæl i Danmark,jf. § 5.De skal have entidsubegrænset opholdstilladelse,jf. § 5.De skal have haftuafbrudt opholdi Danmark i den forlangte periode, jf. §§ 7-13.De måikke have begået strafbare forhold,som kan få betydning for Deres ansøgning, jf.§§ 19-21De skaldokumentere danskkundskaber ved bevis for en prøve i dansk,jf. § 24, stk. 1.
Dokumentationen skal foreligge i form af bevis for danskuddannelsernes Prøve i Dansk 3 med etkaraktergennemsnit på mindst 7 (efter 13-skalaen) eller på mindst 4 (efter 7-trins-skalaen) eller enaf de i bilag 3 angivne prøver, der er på niveau med Prøve i Dansk 3 med det nævnte karaktergen-nemsnit.
Ministeriet skal gøre opmærksom på, at fristen for tilmelding til de sprogprøver, der afholdes påsprogcentrene i prøveterminen november/december 2012, er den 6. september 2012. Ministerietskal endvidere gøre opmærksom på, at sprogprøver kan aflægges som selvstuderende.De skaldokumentere kendskab til danske samfundsforhold, dansk kultur og historieved bevis for en særlig indfødsretsprøve,jf. § 24, stk. 2.
Indfødsretsprøven skal være bestået ved prøveterminen i december 2008 eller på et senere tids-punkt.Ministeriet kan oplyse, at den kommende indfødsretsprøve afholdes den 1. juni 2012, og at fristenfor tilmelding til prøven er den 27. april 2012. Lærematerialet er tilgængeligt på hjemmesiden(www.nyidanmark.dk/statsborgerskab).De skal væreselvforsørgende,jf. § 23.
Det betyder, at De ikke må modtage og ikke inden for det seneste år må have modtaget hjælp efterlov om aktiv socialpolitik eller integrationsloven, herunder f.eks. kontanthjælp, revalideringsydelseog introduktionsydelse. Selv om De ikke længere modtager en sådan hjælp, f.eks. fordi De har fåetarbejde, må De ikke i de sidste 5 år have modtaget hjælpen i sammenlagt mere end 6 måneder.Deres anmodning om genoptagelse skal derfor være vedlagt en blanket vedrørende selvforsørgelse,som er udfyldt af Deres nuværende og eventuelt tidligere bopælskommune/-er.De må ikke haveforfalden gæld til det offentligemed hensyn til nærmere opregnede ydel-ser, jf. § 22.
Der henvises nærmere til hjemmesidenwww.nyidanmark.dk/statsborgerskab,hvor De kan læsemere uddybende om de enkelte betingelser for optagelse på et lovforslag om indfødsrets meddelel-se, og hvor De kan finde en samlet pakke til brug for Deres anmodning om genoptagelse.