Indfødsretsudvalget 2011-12
IFU Alm.del
Offentligt
1091574_0001.png
1091574_0002.png
Folketingets IndfødsretsudvalgFolketingetChristiansborg1240 København K.
Dato:Kontor:Sagsnr.:
13. marts 2012Indfødsretskontoret2012/307-123
Sagsbeh.: KRE
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 29 (Alm. del), som Folketingets Indfødsretsudvalghar stillet til justitsministeren den 15. februar 2012. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Johan-ne Schmidt-Nielsen (EL).
Morten Bødskov/Dorit Hørlyck
Holbergsgade 6 ¶ 1057 København K ¶ Tlf.: +45 3392 3380 ¶ Fax: +45 3311 1239 ¶ E-mail:[email protected]¶ www.nyidanmark.dk

Spørgsmål nr. 29 fra Folketingets Indfødsretsudvalg (Alm. del):

”Mener ministeren, at der som foreslået af Institut for Menneskerettigheder skal skabes en lem-pet adgang til indfødsret for mennesker, som gennem lang tid fejlagtigt og uden egen skyld harværet registreret som danske statsborgere, og som derfor har opfattet sig selv som værendedanske statsborgere. Spørgsmålet stilles bl.a. på baggrund af IFU alm. del – bilag 31.”

Svar:

Jeg kan oplyse, at det i forhold til personer, der er født i Danmark før 1999 uden for ægteskabaf en dansk far og en udenlandsk mor, hvor de pågældende ikke automatisk har erhvervet danskindfødsret ved fødslen, men hvor de pågældende gennem en årrække fejlagtigt har fået udstedtdansk pas, er praksis, at de pågældende i forbindelse med en ansøgning om dansk indfødsretved naturalisation vil kunne få deres ansøgning forelagt Folketingets Indfødsretsudvalg medhenblik på dispensation fra en eller flere af de betingelser i retningslinjerne, som de pågælden-de ikke måtte opfylde.I sådanne tilfælde, hvor ansøgeren først ved det fyldte 18. år bliver klar over, at den pågælden-de ikke er dansk statsborger, vil ministeriet være indstillet på at forelægge ansøgningen omindfødsret for udvalget med henblik på udvalgets stillingtagen til, om ansøgeren kan meddelesdispensation fra kravet om en tidsubegrænset opholdstilladelse og kravet om en bestået ind-fødsretsprøve. Det vil dog være en forudsætning herfor, at ansøgeren opfylder de øvrige betin-gelser i retningslinjerne.På tilsvarende vis vil Justitsministeriet være indstillet på at forelægge ansøgninger for Folketin-gets Indfødsretsudvalg fra personer, der tidligere har haft dansk indfødsret, men som har mistetindfødsretten ved det fyldte 22. år, i tilfælde, hvor den pågældende gennem en årrække fejlag-tigt har fået udstedt dansk pas og eventuelt tillige fejlagtigt har været registreret som danskstatsborger i CPR-registret. En ansøgning vil i så fald bliver forelagt udvalget med henblik påudvalgets stillingtagen til, om de pågældende vil kunne meddeles dispensation fra en eller flereaf de betingelser i retningslinjerne, som den pågældende eventuelt ikke måtte opfylde.Jeg mener på den baggrund ikke, at der udover dispensationsmuligheden i forbindelse med enansøgning om dansk indfødsret ved naturalisation er behov for en egentlig lempet adgang.