Indfødsretsudvalget 2011-12
IFU Alm.del
Offentligt
1051440_0001.png
1051440_0002.png
1051440_0003.png
Dato: 14. november 2011Kontor: IndfødsretskontoretSagsnr.: 2011/307-103Sagsbeh.: KRE
Udkast til talepapir til brug for besvarelse af samrådsspørgsmål A-C fra FolketingetsIndfødsretsudvalg stillet af Christian Langballe (DF) den 16. november 2011Samrådsspørgsmål A:
”Ministeren bedes redegøre for sin principielle holdning til spørgsmålet om, hvorvidt personer,som ifølge FN’s konvention om begrænsning af statsløshed og FN’s konvention om barnetsrettigheder er berettiget til at få dansk statsborgerskab, men som af PET vurderes til at kunnevære til fare for landets sikkerhed, bør tildeles dansk statsborgerskab.”Samrådsspørgsmål B:
”Ministeren bedes redegøre for status for den sag, som tidligere integrationsminister SørenPind drøftede med Folketingets partier i juni 2011 om en person, som af PET blev vurderet tilat kunne være til fare for landets sikkerhed, men som Danmark ifølge FN-konventionen ombegrænsning af statsløshed er forpligtet til at give dansk statsborgerskab. Ministeren bedesdesuden redegøre for status for den undersøgelse af, hvordan andre lande forholder sig til lig-nende sager, som blev igangsat af tidligere integrationsminister Søren Pind.”Samrådsspørgsmål C:
Ministeren bedes redegøre for IFU alm. del – bilag 3, herunder for regeringens holdning tilden i bilaget skitserede problemstilling.Talepunkter:
[Indledning]
Udvalget har kaldt mig i samråd for at besvare tre spørgsmål. Jeg vil tillade mig –hvis udvalget er indforstået hermed – at besvare de tre nært knyttede spørgsmålsamlet.
Samtidig må jeg bemærke, at spørgeren oprindeligt havde anmodet om et lukketsamråd. Men at der, nu hvor det i stedet er blevet et åbent samråd, klart er græn-ser for, hvad jeg kan sige.
[Ad samrådsspørgsmål A]Overordnet vil jeg gerne slå fast, at regeringen overholder alle internationale kon-ventioner, som Danmark har ratificeret og dermed er forpligtet af. Det gælderselvsagt også FN’s konvention om begrænsning af statsløshed og FN’s konventi-on om barnets rettigheder.
Jeg kan forstå, at både spørgerens parti og Venstre nu ønsker at bryde konventio-nen. Det er ikke, hvad Venstre tidligere har sagt. Blandt andet sagde Venstres tid-ligere ordfører på området, fru Marion Pedersen, fra Folketingets talerstol underbehandlingen af det forslag til folketingsbeslutning, som Dansk Folkeparti frem-satte i januar måned i år, om opsigelse af konventionen om begrænsning afstatsløshed, at man indgår konventioner for at overholde dem. At det er Folketin-get, der har besluttet, at Danmark skulle ratificere konventionen, og at der medFolketingets beslutning følger et ansvar for at overholde de internationale forplig-telser, der fremgår af konventionen.
I forhold til spørgsmålet om, hvorvidt statsløse, der er omfattet af konventionerne,og som af PET vurderes at kunne være til fare for landets sikkerhed, bør tildelesdansk statsborgerskab, må jeg sige, at konventionen er meget klar på dette punkt.
Konventionen indebærer, at en person, der er født statsløs i Danmark, og som op-fylder de betingelser, som statsborgerret efter konventionen kan gøres betinget af,
ikke kan nægtes statsborgerskab, uanset at den pågældende af PET vurderes atkunne være en fare for landets sikkerhed.
Alene i tilfælde, hvor en statsløs, som er omfattet af konventionen, er fundetskyldig i en forbrydelse mod statens sikkerhed – det vil sige, at den pågældendeskal være dømt – vil statsborgerskab kunne nægtes.[Adsamrådsspørgsmål B]
Som nævnt er samrådet blevet et åbent samråd, og det er dermed begrænset, hvadjeg kan oplyse.
Jeg har ved brev af 9. november 2011 orienteret Folketingets Indfødsretsudvalgom resultatet af den undersøgelse, som den tidligere integrationsminister, SørenPind, iværksatte – det handlede dels om en undersøgelse af anvendelsen og for-tolkningen af FN-konventionens artikel 1 i andre lande, dels om en forespørgseltil UNHCR vedrørende fortolkningen af konventionen.Jeg kan som sådan ikke sige mere om den sag.[Adsamrådsspørgsmål C]
Spørgeren har bedt mig redegøre for et udvalgsbilag, herunder om regeringensholdning til indholdet af bilaget.
Da der er tale om et fortroligt bilag, kan jeg hverken udtale mig om indhold ellerregeringens holdning i den henseende. Tak for ordet.