Grønlandsudvalget 2011-12
GRU Alm.del
Offentligt
1073953_0001.png
1073953_0002.png
Folketingets Grønlandsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 31. januar 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr.
Under henvisning til Folketingets Grønlandsudvalgs brev af 14. no-vember 2011 følger hermed social- og integrationsministerens svar påspørgsmål nr. 8 (GRU alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sara Olsvig (IA).
Spørgsmål nr. 8:”Vil ministeren redegøre for, hvordan regeringen påtænker at forholde sig isager, hvor den juridiske fader er afgået ved døden og skifteretten har afgjortdødsboet, og den efterladte juridisk faderløse derved har tabt sin arveretsamt evt. sin mulighed for at få fastslået faderskabet? Og herunder hvordanregeringen påtænker at forholde sig i sager, hvor der er ringe sandsynlighedfor at få afgjort et faderskab med dertilhørende navne- og arveret?”
Svar:Som det fremgår af den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 7, vil sagerom faderskabet til ”juridisk faderløse børn” skulle behandles og afgøres efterlov for Grønland om børns retsstilling og retsplejeloven for Grønland, herun-der ved foretagelse af retsgenetiske undersøgelser. Ved udarbejdelsen afudkastet til det omtalte lovforslag om retsstillingen for ”juridisk faderløsebørn” vil eventuelle særlige problemer ved behandlingen af disse fader-skabssager blive overvejet nærmere.Med hensyn til den arveretlige del af spørgsmålet har Justitsministeriet,hvorunder ressortansvaret for arveretten i Grønland henhører, oplyst følgen-de:”I de tilfælde, hvor der efter lov for Grønland om børns retsstilling fast-slås faderskab til et barn, giver den gældende arvelovgivning forGrønland barnet arveret efter sin far.
2
En del af de mænd, der er fædre til ”juridisk faderløse børn”, vil dogformentlig være afgået ved døden, og den formue, de efterlod sig, erblevet fordelt blandt deres arvinger.De nye regler bør imidlertid ikke medføre pligt til at genoptage et af-sluttet dødsbo med den virkning, at arvingerne skal tilbagebetale endel af deres arv til boet.”
Karen Hækkerup/Trine Hede