Grønlandsudvalget 2011-12
GRU Alm.del
Offentligt
1073913_0001.png
1073913_0002.png
Folketingets Grønlandsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 31. januar 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
/ J.nr.
Under henvisning til Folketingets Grønlandsudvalgs brev af 14. no-vember 2011 følger hermed social- og integrationsministerens svar påspørgsmål nr. 7 (GRU alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sara Olsvig (IA).
Spørgsmål nr. 7:”Vil ministeren redegøre for, hvornår og hvordan de juridisk faderløse i Grøn-land med statens hjælp kan påbegynde deres søgen efter deres juridiskefader, samt hvilke foranstaltninger staten påtænker at etablere for, at dejuridisk faderløse får den nødvendige juridiske og praktiske hjælp i forbindel-se med søgningen samt fastsættelse af faderskabet?”
Svar:Jeg kan oplyse, at Familiestyrelsen den 7. november 2011 sendte en skri-velse til Rigsombudsmanden i Grønland om behandlingen af anmodningerfra ”juridisk faderløse børn” om aktindsigt i faderskabsoplysninger. Med hen-syn til definitionen af ”juridisk faderløse børn” kan jeg henvise til den samti-dige besvarelse af spørgsmål nr. 6.I skrivelsen fastslog Familiestyrelsen, at ”juridisk faderløse børn” efter styrel-sens opfattelse har ret til oplysninger om bl.a. faderskabet til dem, i det om-fang oplysningerne findes i sager, der er blevet behandlet af administrativemyndigheder. Styrelsen understregede dog, at omfanget af retten til aktind-sigt kan begrænses, i det omfang ansøgerens interesse i at kunne benyttekendskab til sagens dokumenter til varetagelse af sit tarv findes at burdevige for afgørende hensyn til den pågældende selv eller til andre private elleroffentlige interesser.Skrivelsen, som jeg vedlægger til udvalgets orientering, er også sendt tilGrønlands Selvstyre.
2
Som det fremgår af den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 6, ønskerregeringen at give et ”juridisk faderløst barn” mulighed for at få fastslået,hvem der er dets far. Sager herom vil skulle behandles og afgøres efter lovfor Grønland om børns retsstilling og efter reglerne om behandlingen af fa-derskabssager i retsplejeloven for Grønland, hvilket bl.a. indebærer, at sa-gerne skal behandles af domstolene. Til brug for afgørelsen af en sådan sagkan retten bl.a. iværksætte retsgenetiske undersøgelser.Behandlingen af nogle af sagerne om faderskabet til et ”juridisk faderløstbarn” vil formentlig blive kompliceret af, at fødslen fandt sted for længe si-den, og at flere af de involverede kan være afgået ved døden. I sådannesager kan det være nødvendigt for retten at være i besiddelse af oplysningerfra tidligere sager om faderskabet, der er behandlet af en anden ret eller afen administrativ myndighed i Grønland. I disse situationer bør det påhvileden ret, der behandler faderskabssagen, at indhente oplysningerne. Dette vil– sammen med andre eventuelle problemer ved behandlingen af disse fa-derskabssager – blive nærmere overvejet ved udarbejdelsen af udkastet tillovforslaget om retsstillingen for ”juridisk faderløse børn”. Det vil også indgå iovervejelserne, om der skal etableres mulighed for at beskikke en retter-gangsfuldmægtig for det ”juridisk faderløse barn”.Jeg kan i den forbindelse oplyse, at efter § 275 i retsplejeloven for Grønlandudarbejder kredsdommeren stævningen i en faderskabssag, fastlægger tidog sted for retsmødet og sørger for, at stævningen forkyndes for den eller demulige fædre til barnet. Stævning kan undlades, når den pågældende møderi retten efter indkaldelse fra denne. Hvis der er særlig anledning til det, kanretten beskikke en rettergangsfuldmægtig for moderen eller sagsøgte.
Karen Hækkerup/Trine Hede