Grønlandsudvalget 2011-12
GRU Alm.del
Offentligt
Administrationsafdelingen
FolketingetGrønlandsudvalgetChristiansborg1240 København K
Dato:Kontor:Sagsbeh:Sagsnr.:Dok.:
25. maj 2012ØkonomikontoretMaria Carlsson2012-0032-0226428154
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 43 (Alm. del), som Folketin-gets Grønlandsudvalg har stillet til justitsministeren den 16. maj 2012.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sara Olsvig (NA).
Morten Bødskov/Rikke Freil Laulund
Slotsholmsgade 101216 København K.Telefon 7226 8400Telefax 3393 3510www.justitsministeriet.dk[email protected]
Spørgsmål nr. 43 (Alm. del) fra Folketingets Grønlandsudvalg:
”Ministeren bedes redegøre for forskellene i uddannelsen afanstaltsbetjente til anstalter i Danmark og anstaltsbetjente tilanstalter i Grønland og redegøre for forskellen i mulighedernefor efteruddannelse for anstaltspersonale i Grønland i forholdtil mulighederne for anstaltspersonale i Danmark.”Svar:
Direktoratet for Kriminalforsorgen har oplyst, at både den grønlandske ud-dannelse og den danske uddannelse varetages af Kriminalforsorgens Ud-dannelsescenter (KUC).Den grønlandske uddannelse til anstaltsbetjent varer 2 år. I løbet af de 2 årgennemgår anstaltsbetjenten et 10 ugers teoretisk skoleophold i Nuuk for-delt på 2 moduler. Der undervises i fagene kriminalforsorgslære, rapport-lære, fritid, kriminallov, psykologi, rapportlære, sociallære, samfundsfag,konflikthåndtering, førstehjælp m.v. Den teoretiske del afsluttes med eneksamen.Efter gennemførelsen af den teoretiske del kommer anstaltsbetjentene udtil deres tjenestesteder, hvor de fortsætter deres praktik. Under praktikfor-løbet bliver de indkaldt til et 2 måneders praktikforløb i Anstalten vedHerstedvester i Danmark. Anstaltsbetjentene skal under praktikforløbetdeltage i den daglige opgaveløsning i det eller de område(r), som den på-gældende tilknyttes. Formålet med praktikforløbet i Anstalten ved Her-stedvester er, at anstaltsbetjentene får indblik i dagligdagen i et lukketfængsel i Danmark, samtidig med at de lærer og træner almindelig fore-kommende rutiner på tjenestestedet.Der henvises endvidere til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 47 fraFolketingets Grønlandsudvalg.Direktoratet for Kriminalforsorgen har endvidere oplyst, at den danske ud-dannelse til fængselsbetjent varer 3 år. I løbet af de 3 år gennemgår fæng-selsbetjentene et 30 ugers teoretisk skoleophold fordelt på 3 moduler af 10ugers varighed. Hertil kommer 8 ugers undervisning forlagt til en af Kri-minalforsorgens institutioner samt 3 ugers afsluttende prøve.Både de grønlandske og de danske prøvebetjente får tilknyttet en praktik-vejleder under hele prøveansættelsen. Praktikvejlederen skal hjælpe an-2
stalts/fængselsbetjentene med at tilegne sig de færdigheder, som kræves afen uddannet anstalts/fængselsbetjent.KUC varetager også efteruddannelsen af både de grønlandske anstaltsbe-tjente og de danske fængselsbetjente. Anstaltsbetjentene har på lige fodmed de danske fængselsbetjente mulighed for at ansøge om deltagelse iden efteruddannelse, der udbydes gennem KUC. Det kan hertil oplyses, atKriminalforsorgen i Grønland i samarbejde med KUC arbejder hen imod,at flere kurser kan blive afviklet i Grønland, idet udgifterne til transport fraGrønland indgår ved vurderingen af de samlede omkostninger til efterud-dannelse.Endvidere skal samtlige ledere og mellemledere i Kriminalforsorgen iGrønland gennemføre den Grundlæggende Lederuddannelse (Aqutsisoq),som er en tværfaglig lederuddannelse i Grønland.Direktoratet for Kriminalforsorgen har afslutningsvis oplyst, at Kriminal-forsorgen i Grønland i januar 2012 afholdt en forhørslederuddannelse iGrønland, hvor 12 medarbejdere deltog. Endvidere er der planlagt et kon-fliktløsningskursus, herunder opstart af en gruppeføreruddannelse, i Grøn-land i august måned 2012.
3