Grønlandsudvalget 2011-12
GRU Alm.del
Offentligt
1121494_0001.png
1121494_0002.png
Folketingets Grønlandsudvalg
DepartementetHolmens Kanal 221060 København K
Tlf. 3392 9300
Dato: 16. maj 2012
Fax. 3393 2518E-mail [email protected]
ATB/ J.nr. 2012-3462
Under henvisning til Folketingets Grønlandsudvalgs brev af 8. maj 2012følger hermed social- og integrationsministerens endelige svar påspørgsmål nr. 40 (GRU Alm. del).Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Sara Olsvig (IA)
Spørgsmål nr. 40:”Ministeren bedes redegøre for, hvordan ministeren vil sikre, at De Grøn-landske Huse ikke stilles ringere end før, når ministeriet i afslagsskrivelsernetil de fire huse vedrørende projekterne "Værestedet Perput" i Ålborg, projektKammak II" i Aarhus, projektet "Socialt arbejde for udsatte grønlændere iRegion Syd", samt projekt "Aktivitets- og værestedet Qiperoq i Københavnbegrunder afslagene med henvisning til husenes generelle driftstilskud (somdækker alle husenes funktioner, dvs. studerende efterskole og højskoleele-ver, kulturelle aktiviteter, skoleformidling, åben social rådgivning, tolkning,formidling af grønlandske madvarer m.v.), samt kommentere det forhold, athusenes generelle driftsbudgetter er fuldstændig adskilte fra budgetterne forde fire ovennævnte sociale projekter”
Svar:De Grønlandske Huse i henholdsvis København, Odense, Aarhus og Aal-borg modtager alle overgangsstøtte i 2010, 2011 og 2012 fra satspuljen tilsociale projekter i husene. Af betingelserne for denne midlertidige støt-te fremgår det blandt andet, at det påhviler det enkelte projekt at finde alter-nativ finansiering efter bevillingsudløb, såfremt projektets aktiviteter ønskesvidereført.Det er endvidere væsentligt at have for øje, at de ydelser, som projekterneleverer i de sociale tilbud, som udgangspunkt ligger inden for kommunernesansvarsområde. Det fremgår da også af projekternes seneste forankrings-planer, at De Grønlandske Huse søger kommunal forankring af projekterne.
2
Jeg mener derfor ikke, at projekterne er stillet anderledes end andre projek-ter, og organisationerne har været gjort bekendt med betingelserne for depågældende bevillinger fra ansøgningstidspunktet.De Grønlandske Huse forventes at indsende forankringsplaner for de socialeprojekter igen i juni 2012. På den baggrund vil ministeriet fortsætte dialogenmed husene om fremtidig forankring af projekterne.Jeg skal endvidere gøre opmærksom på, at De Grønlandske Huse ligeledesmodtager driftsstøtte. Hvert hus får et fast årligt beløb svarende til mellem0,4 mio. kr. og 1,1 mio. kr. afhængigt af omfanget af husets aktiviteter mv.Driftsstøtte er dog ikke øremærket de sociale aktiviteter, men er støtte til DeGrønlandske Huses samlede aktiviteter.I forbindelse med satspuljeaftalen for 2012 blev satspuljepartierne enige omat drøfte den fremadrettede indsats over for udsatte grønlændere og grøn-landske børn til forhandlingerne om satspuljen for 2013 med henblik på atudarbejde en samlet strategi for området. Overvejelser om statslig finansie-ring af nye projekter eller fortsat finansiering af udvalgte projekter vil derforkunne indgå i disse drøftelser.
Karen Hækkerup/ Henrik Thorning